Blogger
Image default
Beauty en verzorging

Laserontharen: Hoe werkt het en wat zijn de risico's?

Laserontharing is een populaire methode om ongewenst haar te verwijderen. Het werkt door middel van laserlicht dat in de huid doordringt en de haarzakjes vernietigt. Hieronder lees je meer over hoe laser ontharen werkt en welke risico’s eraan verbonden zijn.

Hoe werkt laserontharing?

Laserontharing werkt door middel van lichtenergie die wordt geabsorbeerd door het pigment in de haarzakjes. Dit veroorzaakt schade aan de haarfollikel, waardoor deze niet meer in staat is om haar te produceren. Omdat de laser lichtenergie gebruikt, kan het alleen effectief zijn op haar dat donkerder is dan de omliggende huid. Hierdoor is het minder effectief bij het verwijderen van blond of grijs haar. Voordat de behandeling begint, zal de huidtherapeut een korte test uitvoeren om te bepalen welke instellingen het beste werken voor jouw huid- en haartype. Vervolgens wordt een laserapparaat op de huid geplaatst en wordt er een puls van licht afgegeven. De behandeling kan enigszins pijnlijk zijn en kan een licht branderig gevoel veroorzaken.

Wat zijn de risico’s van laserontharing?

Hoewel laserontharing doorgaans als veilig wordt beschouwd, zijn er enkele risico’s aan verbonden. Er kunnen enkele bijwerkingen optreden, zoals:

 

  • Verbranding of blaarvorming: Dit kan gebeuren als de laser te veel energie afgeeft of als de huid niet goed wordt gekoeld tijdens de behandeling.

  • Veranderingen in de huidskleur: Laserontharing kan leiden tot veranderingen in de huidskleur, vooral bij mensen met een donkere huid. Dit kan variĆ«ren van lichte verkleuring tot hyperpigmentatie (donkere vlekken op de huid) of hypopigmentatie (lichtere vlekken op de huid).

  • Tijdelijke haargroei: Sommige mensen ervaren tijdelijke haargroei na de behandeling. Dit kan worden veroorzaakt doordat de haarfollikels zijn beschadigd, maar niet volledig zijn vernietigd.

  • Oogletsel: Als de laser in de buurt van de ogen wordt gebruikt, kan dit permanente schade aan de ogen veroorzaken. Het is daarom belangrijk om beschermende brillen te dragen tijdens de behandeling.

  • Infectie: Laserontharing kan leiden tot infecties als de huid niet goed wordt schoongemaakt en gedesinfecteerd voor en na de behandeling.

Is laserontharing een goed idee?

Hoewel laserontharing een effectieve methode is om ongewenst haar te verwijderen, is het belangrijk om de risico’s en bijwerkingen te begrijpen voordat je besluit om de behandeling te ondergaan. Om deze reden is het van essentieel belang om een gekwalificeerde en ervaren huidtherapeut te kiezen en eventuele zorgen of vragen te bespreken voordat je met de behandeling begint.