Blogger
Image default
Woningen

Advies voor een koolstofarme milieuvriendelijke verwarming

Om tegen 2050 als land, als bevolking netto nul CO2-uitstoot te bereiken, zullen we de manier waarop we onze huizen en gebouwen verwarmen drastisch moeten veranderen.

We zullen olie- en gas verwarmingssystemen zoals ketels geleidelijk moeten afstoten om onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen en ze te vervangen door hernieuwbare, koolstofarme technologieën. Deze systemen kunnen helpen om de uitstoot van kooldioxide door huishoudens grotendeels of geheel te reduceren.

Laten we eens inzoomen op twee hernieuwbare technologieën, namelijk warmtepompen en de zonneboiler, wat als info kan dienen om je te helpen beslissen welke duurzame verwarmingstechniek precies bij jouw huis, bedrijf en woon of werkstijl past.

Warmtepompen

Warmtepompen zijn te vinden in verschillende merken waarbij er twee hoofdtypen warmtepompen zijn. De grondbron en luchtbron en tevens de minder gebruikelijke waterbron warmtepomp. Warmtepompen gebruiken veel minder fossiele brandstoffen dan de meeste andere verwarmingssystemen, en vormen hierdoor een duurzame, koolstofarme verwarmingsbron.

Ze werken door warmte van een bron te absorberen en deze over te dragen aan een vloeistof, die wordt samengeperst om de temperatuur verder te verhogen. De warmte wordt meestal van de vloeistof naar water overgebracht, dat vervolgens wordt gebruikt om de woning van verwarming en warm water te voorzien.

Enkele voordelen van een warmtepomp

-Lagere brandstofrekening. Zeker indien je eerst een conventionele elektrische

verwarming in huis had en de woning voldoende geïsoleerd hebt met bijvoorbeeld 

geïsoleerde kantplank xps.

-Verminderde CO2-uitstoot van de woning, wat wel afhankelijk is van de brandstof die

je vervangt.

-Verwarmt het huis en verzorgt de woning van warm water.

Dingen om vooraf te overwegen

Alvorens je voor een warmtepomp kiest, ga wel na of je ruimte hebt voor een warmtepomp in huis. De grond-water-warmtepompen hebben ruimte in de tuin nodig om een ​​pijp-lus onder de grond te installeren, terwijl lucht-water-warmtepompen ruimte eromheen nodig hebben om een ​​goede luchtstroom te verkrijgen.

Warmtepompen werken het beste bij het verwarmen van de woning op lagere temperaturen dan de traditionele verwarmingssystemen. Hierbij is het wel belangrijk dat je huis goed geïsoleerd en luchtdicht is om het verwarmingssysteem effectief te laten zijn. Hier zijn vele isolatiematerialen voor beschikbaar zoals rockwool, steenwol, muurisolatie, dakisolatie, XPS, PIR etc. Laat alvorens een specialist de woning controleren op de isolatiegraad en verneem aan de hand hiervan eventuele acties op het gebied van isolatie.

Zonneboiler

Een zonneboilersysteem of anders genaamd een zonnecollector maakt gebruik van zonnepanelen die veelal op het dak geplaatst worden. Dankzij de warmte van de zon die de collectoren opvangen wordt het water wat opgeslagen is in een warmwaterboiler opgewarmd. 

Een conventionele boiler of dompelverwarmer kan worden gebruikt om het water warmer te maken, of om warm water te leveren wanneer zonne-energie niet beschikbaar is.

Voordelen van een zonneboiler

-Het hele jaar door warm water, waarbij gedurende de wintermaanden misschien een 

boiler of elektrische verwarming additioneel nodig is om de watertemperatuur te 

verhogen.

-Lagere energierekening. Los van de investering is de zon gratis en oneindig. 

-Een lagere CO2-voetafdruk. Een zonneboiler is een hernieuwbaar 

verwarmingssysteem, waardoor de uitstoot van koolstofdioxide van de woning

verlaagd wordt.

Zaken om vooraf te overwegen

Je hebt afhankelijk van het aantal zonnepanelen een aantal vierkante meters dakoppervlakte nodig. Dit is over het algemeen ongeveer 4-5 vierkante meter dakoppervlak. De locatie van waar de panelen te liggen komen is waar het dak van oost naar west gericht is, tevens kunnen zonnepanelen ook aan een muur worden gehangen of aan een frame op het dak worden gemonteerd.

Indien je reeds een conventionele boiler hebt, check vooraf of de conventionele boiler en het warmwaterboiler systeem compatibel is met de nieuwe zonneboiler. Als je een combiketel hebt en geen warmwaterboiler, kan het zijn dat de techniek niet werkt met je bestaande verwarmings- en warmwatersysteem.

 

https://www.mkbbedrijvengids.nl/advies-voor-een-koolstofarme-woning/