Blogger
Image default
Zakelijk

Vroom en Dreesman

V&D is al tientallen jaren een vast gezicht is haast elke stad van Nederland. Het bedrijf werd in 1887 opgericht door de twee succesvolle zakenlieden Willem Vroom en Anton Dreesmann. Toch is het zomaar mogelijk dat dit grote bedrijf straks niet meer in de straten van Nederland valt terug te zien. Sinds begin 2015 verkeert het bedrijf namelijk in grote crisis. Vanwege jarenlange verliezen is het bedrijf namelijk in liquiditeitsproblemen gekomen. Hierdoor dient er gekort te worden op het salaris van het personeel en daarnaast is de winkelketen ook in problemen gekomen met betrekking tot de huur van winkelpanden. V&D heeft daarom aan de verhuurders van de winkelpanden een eenzijdige huurverlaging opgelegd.

Nu zijn de verhuurders hier natuurlijk tegen in opspraak gekomen en de vastgoedondernemer Jos van de Mortel, eigenaar van drie V&D panden,  heeft een rechtszaak aangespannen tegen de winkelketen. De grootaandeelhouder van V&D is het investeringsbedrijf Sun Capital uit Florida. Het bedrijf wil het komende jaar wel flink investeren in het bedrijf maar dan moet er bij V&D wel 40 miljoen euro ook bespaard worden. Nu het plan om te besparen op de huurkosten al in duigen lijkt te vallen wordt het uiterst onzeker of een faillissement nog wel uit kan blijven.

Het is natuurlijk al veel eerder bij het bedrijf mis gegaan. Hoe kan dit grote bedrijf nu jarenlang verliezen heeft geleden? Het bedrijf heeft voornamelijk de slag gemist als het gaat om online verkopen. Het is het bedrijf nooit gelukt om op dit vlak een succesvolle strategie te bedenken, laat staan de strategie te implementeren. Daarnaast hebben de warenhuizen zelf aan aantrekkingskracht verloren. Hierdoor is er geen goede winkel performance en ook geen goede winkel loyaliteit. Het zal hoe dan ook een spannende tijd worden voor het bedrijf. Verliest het de rechtszaak tegen de vastgoedondernemer Jos van de Mortel dan lijkt het een lastig verhaal te worden.

http://www.crumbbase.nl/