Blogger
Image default
Eten en drinken

De houdbaarheid van wijn

De houdbaarheid van wijn

Je maakt het wel eens mee, je hebt een mooie wijn gekregen of gekocht. Wat doe je: hem direct openen en soldaat maken of laat je hem een tijd staan in de hoop dat hij nog lekkerder wordt? Sommige wijnen hebben wat tijd nodig, soms een paar jaar, om in topconditie te komen.

Om je wijn op de juiste manier te bewaren zijn er een aantal factoren van belang. Als eerste de temperatuur; in de regel nooit boven de 24 graden en niet onder de 4. Ook UV licht kan schadelijk zijn voor jouw wijn. Wil je zeker weten dat je wijn niet beschadigd door invloeden van buitenaf, dan is een klimaatkast wellicht een goede optie voor jou.

Wijn bevat natuurlijk conserveringsmiddelen waaronder alcohol, tannine en zuur. Meestal voegt een wijnmaker ook wat sulfiet toe om de wijn wat langer houdbaar te maken. Verschillende wijnen hebben een verschillende houdbaarheid, variërend van 1 jaar (lichte fruitige witte wijnen) tot wel 100 (de kostbare toppers uit Bordeaux of Bourgogne).

Van de wijnen die in Nederland verkocht worden is 95% al gewoon op dronk. Er zijn echter wijnen die beter worden naarmate je ze langer bewaart. Vaak zijn dit de wat duurdere wijnen met meer kracht. Men heeft hier vaak te maken met druiven als Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir en Syrah (rood) of Chardonnay, Riesling en Sémillon (wit).

Eigenlijk is er maar één manier om erachter te komen of je wijn nog goed is: proeven. Is je wijn zuur, of stinkt hij bijvoorbeeld naar nat karton? Dan is hij waarschijnlijk niet meer goed. Soms kan het goed beluchten van een wijn nog helpen om nare geuren te verwijderen.

Een geopende fles wijn zal meestal nog een paar dagen goed blijven. Heb je echter een fles rode wijn open op het aanrecht laten staan, dan kan het dat deze na één dag al niet meer lekker is. Er zijn overigens genoeg hulpmiddelen die je helpen bij het langer bewaren van een wijn. Zo kun je een fles vacuüm pompen, of met gebruik van argon de wijn door de kurk heen schenken zonder zuurstof in de fles te laten komen!

https://biodivino.nl/