Blogger
Image default
Huishoudelijk

Bedrijfsafval wat doe je ermee?

Als je een bedrijf hebt, dan komt er waarschijnlijk afval vrij. Als ondernemer dien je er zelf voor te zorgen dat dit op de juiste manier wordt opgehaald. En zelfs ben je verplicht om het te scheiden als dit kan. Dit heeft de overheid bepaald. Heb je bedrijfsafval? Zo regel je het zelf.  

Welke afval heb ik?

Voor bedrijfsafval kan je rolcontainers huren die met een bepaalde frequentie geleegd worden. Bedrijfsafval is echter niet 1 afvalsoort. Je hebt verschillende soorten afval en als je van een bepaalde soort hebt, dan dien je dit apart aan te leveren en dus aparte rolcontainers voor te huren.

Restafval

Vrijwel elk bedrijf heeft restafval. Restafval is eigenlijk alles wat in de normale vuilnisbak wordt gegooid. Heb je niet zoveel afval, dan heb je genoeg aan een restafval container. Heb je veel afval, dan kan je het scheiden en apart aanbieden.

Papier en karton

Papier en karton spreekt voor zich. Vaak zijn dit vooral dozen of op kantoren ook veel (geprint) papier. Let op: als er gevoelige informatie op papier staat, dan moet dit in een afgesloten archief container. Vaak wordt papier en karton bij het restafval gegooid, maar dat is zonde. Het is goed recyclebaar en goedkoper dan restafval. Je bespaart al snel in kosten en het milieu om een aparte container voor papier en karton te nemen.

Organisch / swill

In een professionele keuken heb je organisch afval, ook wel swill genoemd. Dit zijn etensresten gekookt en ongekookt. Het is goed om deze apart aan te bieden, omdat het een zware afvalsoort is en je mogelijk een naheffing krijgt omdat de restafval container te zwaar wordt. Een swill container is daarom ook kleiner en hij wordt niet geleegd maar opgehaald en omgeruild met een schone container.

PMD

PMD staat voor papier, metaal en drankverpakkingen. Drankpakken, (conserven)blikken en plastic flessen en verpakkingen mogen hierin.  Alleen blik en plastic verpakkingen mogen erin, niet andere soorten plastic of metaal. Vanaf 1 januari 2023 moeten de blikken bij het restafval en is het dus alleen nog PD.

Flessenglas

Ook deze spreekt voor zich. Hier mag glas in van flessen zoals wijnflessen. Let op: ander glas zoals drinkglazen mogen hier niet in. Die hebben een ander smeltpunt. Die gaan bij het restafval.

Andere afvalsoorten

Verder heb je nog een aantal andere afvalsoorten zoals koffiedik, koffiebekers en archief. Heb je hier veel van, dan is het goed om hier een aparte container voor te bestellen. Bij Archief is dit vaak ook verplicht.

https://www.containeronline.nl