Blogger
Image default
Marketing

Hoe lang moet een SEO tekst zijn?

De lengte van de tekst is één van de ranking factoren. Althans, dat wordt vaak gedacht. Vooral ook omdat populaire SEO plugins (ja, Yoast dus) minimaal 300 woorden adviseren. En bij cornerstone content zelfs 1500. En voor blogs 600 ofzoiets. Maar moet je dan uren lopen naar je beeldscherm staren om een paar extra alinea’s te verzinnen zodat je dat aantal kunt halen en het bolletje op groen springt? Nope. Maar hoe lang moet een SEO tekst dan wel zijn?

Dit zeggen de studies

Het ideale aantal woorden van content is al jaren een puntje van discussie in de SEO community. Iedere SEO tekstschrijver zegt iets anders. Er zijn dan ook heel veel studies naar gedaan. Veel van die onderzoeken vinden een correlatie tussen het aantal woorden en de rankings. Maar correlatie is geen causaliteit. Geen oorzaak en gevolg. 

Een langere tekst is dus geen garantie op een hoge positie. Het is natuurlijk niet zo dat jij de nieuwe nummer één wordt op de term ‘online kleding kopen’ als je 100 woorden meer weet te schrijven dan Zalando. Oh, en ook Google zelf zegt trouwens dat het aantal woorden niet uitmaakt. Ook niet onbelangrijk.

Dit zegt gezond verstand

Een tekst moet net zo lang zijn als nodig om antwoord te geven op de zoekopdracht. Stel dat jouw doelgroep op zoek is naar het kookpunt van azijn. Ik noem maar wat. Waarom zou je dan een tekst van 1500 woorden schrijven als je het ook in 150 woorden kan zeggen? Of zelfs in 75?

Bezoekers hebben vaak helemaal geen zin om een heel boekwerk door te spitten om te vinden wat te zoeken. Die willen gewoon een snel en duidelijk antwoord. Dat geldt ook voor mensen die dingen willen kopen. Geef ze wat ze willen. Niet meer en niet minder. Dat geeft de beste user experience. Daar worden ze blij van.

En Google ook.

Maar hoe lang moet een SEO tekst dan zijn om wél te ranken?

Dat ligt dus aan de intentie, maar ook aan het zoekwoord. Voor een specifieke zoekopdracht als ‘wat is het kookpunt van azijn’ kun je prima ranken met 100 woorden of minder. Maar voor een vraag als ‘hoe lang moet een SEO tekst’ zijn, kun je bijvoorbeeld prima 528 woorden gebruiken (tel maar na). 

Voor nóg algemenere zoekopdrachten als ‘seo teksten’ kun je zelfs hele stappenplannen of whitepapers van 5000 woorden schrijven. Zolang al je tekst maar echt relevant is en voldoet aan de intentie waarmee de zoekopdracht uitgevoerd wordt. Kijk daarvoor eens naar de huidige top van de zoekresultaten en zorg dat je nog betere en completere content maakt.

Het definitieve antwoord in aantal woorden

Oh, je wilt een aantal woorden? Oké. Voor de meeste keywords, pagina’s en blogs dan toch gewoon 300-600 woorden. 

Dat is lang genoeg om voldoende context te bieden zodat bezoekers (en Google!) precies kunnen zien waar je tekst over gaat en kort genoeg om het relevant te houden voor de zoekopdracht en bezoekers niet af te schrikken met je lange lap tekst. Win-win.

Blijkt die Yoast toch zo gek nog niet…