Blogger
Image default
Woning en Tuin

Investeer in je huis door de kozijnen aan te pakken

 

In de tijden van stijgende energieprijzen en milieuproblemen is de isolatie van je huis van groot belang. Als je kozijnen niet meer van goede kwaliteit zijn, kunnen ze (veel) warmte naar buiten laten. Soms heeft het geen zin meer om bijvoorbeeld houten kozijnen op te knappen en is vervangen de beste optie. Als je voor volledige renovatie van de kozijnen kiest, zijn er een aantal dingen waar je over na moet denken. Daar zal dit artikel je bij helpen.

 

Materiaal van de kozijnen

 

De renovatie kozijnen moet er voor zorgen dat de isolatiewaarde van je huis omhoog gaat, en dus is het materiaal van de kozijnen van groot belang. De klassieke kozijnen zijn vaak van hout gemaakt, maar dit is meestal niet zo duurzaam en isolerend als moderne opties. Houten kozijnen vragen veel onderhoud. Als dit niet op de juiste manier gebeurt, zal je vaak last krijgen van houtrot en moeten gaten regelmatig worden opgevuld. Logischerwijs is dit niet zo goed voor de kwaliteit van de isolatie. Daarom is het goed om na te denken over kunststof of aluminium kozijnen.

 

Renovatie kozijnen in aluminium

 

Een van de beste opties op het gebied van duurzaamheid en kwaliteit voor kozijnen is aluminium. Dit is niet de goedkoopste keuze, maar er zijn wel veel voordelen aan verbonden. Zo isoleren aluminium kozijnen een stuk beter dan hout en bovendien zijn ze erg stevig. Aluminium is een zeer sterk metaal en heeft als eigenschap dat het niet vatbaar is voor vocht en UV-straling. Je kozijnen hebben dus weinig onderhoud nodig, waardoor je niet om de zoveel jaar een schilder moet laten komen. Aluminium is sowieso niet overschilderbaar, dus daar zit ook een nadeel aan verbonden. Je hebt namelijk minder keuze op het gebied van kleur. Bij kunststof en hout kun je alle kanten op.

 

Nieuwe kunststof kozijnen 

 

De andere optie voor je renovatie project is kunststof kozijnen. Deze zijn een stuk goedkoper dan aluminium, maar wel duurder dan hout. Kozijnen van kunststof zorgen voor zeer goede isolatie van je woning. Zelfs beter dan aluminium dus! Ook het geluid wordt goed buiten gehouden bij kunststof kozijnen Daarnaast is ook de duurzaamheid op orde, je hoeft vaak pas na 50 jaar nieuwe kozijnen te plaatsen. Het enige onderhoud wat je dient te plegen, is het schoonmaken met een vochtige doek. 

 

Kunststof kozijnen hebben er lange tijd niet mooi uitgezien, maar ook daar is de laatste jaren veel innovatie in geweest. Tegenwoordig vind je soorten die bijna niet te onderscheiden zijn van houten, dan wel aluminium kozijnen. Een nadeel van kunststof is dat het wat lastig is om te repareren. Dat is bij hout een stuk makkelijker. Ook is het niet mogelijk om te boren in kunststof kozijnen, omdat de kracht van de structuur dan verloren gaat. Overschilderen is ook niet mogelijk. Als je eenmaal een kleur hebt gekozen, zit je daar dus aan vast.

 

Wil je volledige renovatie kozijnen bij jouw thuis laten uitvoeren? Misschien kun je jaarlijks wel honderden euro’s besparen met een beter geïsoleerd huis.