Blogger
Image default
Woning en Tuin

Muur isolatie plaatsen, hoe ga je daarvoor te werk?

Het al dan niet interessant zijn van het isoleren van de muren in je woning is reeds vele jaren een niet onbelangrijk punt van discussie. Toen we nog niet over zoveel kennis beschikken over isoleren werd er vaak benadrukt dat het toepassen van muurisolatie eigenlijk helemaal niet zo interessant was. Mensen kozen er dan ook vooral voor om het dak van huis te laten isoleren en daar bleef het bij. Zonder afbreuk te willen doen aan het grote belang van dakisolatie is ondertussen duidelijk geworden dat ook muur isolatie voorzien absoluut een aanrader is. Benieuwd waarom dat nu precies het geval is? Dan is verder de onderstaande informatie doornemen zeker interessant. 

Muur isolatie interessant of niet?

Er kan worden vastgesteld dat steeds meer mensen ervoor kiezen om informatie op te zoeken over het isoleren van de muren van hun woning. Het toepassen van muur isolatie is door de jaren heen stelselmatig interessanter geworden omwille van het feit dat er op deze manier heel wat warmteverlies kan worden voorkomen. In het verleden werd de focus voor wat het isoleren van een huis vooral gelegd op het plaatsen van dakisolatie. Tegenwoordig is dat heel wat minder vaak het geval. Uiteraard blijft het isoleren van het dak nog steeds erg belangrijk, maar ook de plaatsing van muur isolatie mag zeker niet worden onderschat. Warme lucht heeft immers een stijgende werking wat als gevolg heeft dat er ook heel wat warme lucht via de muren verloren kan gaan. Het plaatsen van muurisolatie kan dan ook alleen maar als zeer interessant worden bestempeld. 

Hoe kan je muur isolatie realiseren?

Wil je graag muur isolatie laten plaatsen? Dan zal je tot de conclusie komen dat dit op verschillende manieren kan gebeuren. Voor een muur geldt bijvoorbeeld in eerste instantie dat ze zowel geïsoleerd kan worden langs binnen als langs buiten. Dit is echter niet alles. Bovendien is het namelijk eveneens zo dat er altijd kan worden gecontroleerd of er mogelijks sprake is van een spouwmuur of niet. Blijkt er een dergelijke spouwmuur voor handen te zijn? Dan is het in principe altijd het interessantst om ervoor te kiezen om deze eerst te laten isoleren. Let wel goed op. In eerste instantie is het zo dat lang niet alle huizen over een dergelijke spouwmuur beschikken. Bovendien is het eveneens zo dat de spouwmuur soms boordevol met bouwafval zit waar een oplossing voor moet worden gezocht. Is dit allemaal gebeurt? Dan is spouwmuurisolatie zeker een interessante vorm van muur isolatie. 

Hoeveel bedragen de kosten?

Het valt in de praktijk ontzettend moeilijk aan te geven met welke kosten je rekening zal moeten houden voor wat het aanbrengen van muur isolatie betreft. Dat is het gevolg van het feit dat er ontzettend veel verschillende zaken hier een invloed op uitoefenen. Het betreft hier dan niet alleen de aard van het isolatiemateriaal waar gebruik van wordt gemaakt, maar ook de hoeveelheid aan isolatiemateriaal welke is vereist. Bovendien spreekt het voor zich dat er ook een onderscheid moet worden gemaakt tussen enerzijds de kosten voor de toepassing van echte muurisolatie en deze voor zogenaamde spouwmuurisolatie. Ook dit maakt immers een niet onbelangrijk verschil.