Blogger
Image default
Woning en Tuin

Wat moet je weten over het gebruik van sedumtrays?

We maken tegenwoordig een onderscheid tussen best een niet onaanzienlijk aantal verschillende mogelijkheden om een groen dak te realiseren. Eén van de mogelijkheden waar je voor kan kiezen is het gebruik van zogenaamde sedumtrays. Eigenlijk zijn dergelijke trays een ander woord voor de bekendere cassettes. We kunnen in de praktijk vaststellen dat steeds meer mensen bij het realiseren van een groen dak rekening houden met het gebruik van dergelijke trays. Dit betekent concreet dat men in vergelijking met vroeger veel minder kiest voor het zelf aanleggen van een gloednieuw groen dak dat nog enige tijd nodig heeft om te groeien. Overweeg jij ook het aanleggen van een dergelijk dak met behulp van sedumcassettes? Dan laten we je op deze pagina alvast graag ontdekken op welke niet te onderschatten je daarbij kan rekenen. 

Wat zijn sedumtrays eigenlijk? 

In eerste instantie wordt door veel mensen logischerwijs de vraag gesteld wat zogenaamde sedumtrays nu eigenlijk precies zijn. Eigenlijk is dit gewoon een moeilijk woord voor ondiepe plantenbakken waar sedumplanten in terug te vinden zijn. Voor deze sedumplanten geldt dat het eigenlijk een soort van vetplanten zijn welke er bekend om staan uitstekend opgewassen te zijn tegen de vaak extreme weersomstandigheden die gelden op het dak van een woning. 

Voor deze sedumtrays geldt in de praktijk dat ze eenvoudig geplaatst kunnen worden en dat op een groot aantal verschillende daken of dakconstructies. Voor heel wat daken van woningen geldt dat ze niet geschikt zijn voor het realiseren van een traditioneel groen dak. Dat niet in het minst omdat dergelijke daken doorgaans bijzonder zwaar zijn. Voor de trays gevuld met sedumplanten geldt dat niet. Zij beschikken immers slechts over een beperkt gewicht wat ervoor zorgt dat ze op veel meer verschillende daken van woningen kunnen worden geplaatst. Zo behoort het realiseren van een groen dak voor nog meer mensen tot de mogelijkheden. 

Wat zijn de belangrijkste voordelen die eraan verbonden zijn? 

Er zijn een niet onaanzienlijk aantal verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van sedumcassettes. Zo zal je bijvoorbeeld kunnen vaststellen dat ze over een beperkt gewicht beschikken. Bovendien bevatten ze al de bekende sedum vetplanten waardoor er niet meer “gezaaid” hoeft te worden. Meteen na de plaatsing kan je dan ook direct rekenen op de prachtige en natuurlijke uitstraling waar een groen dak zich door kenmerkt.

Met welke gemiddelde kosten moet je rekening houden?

Tot slot is het uiteraard ook niet onbelangrijk om te weten op welke kosten je kan rekenen bij het kopen en gebruikmaken van de zogenaamde sedumtrays. Wanneer we ons hierin gaan verdiepen kunnen we stellen dat deze kosten gemiddeld zijn gelegen tussen de 50 en 100 euro per vierkante meter. Dat lijkt niet bepaald goedkoop, maar het is wel een stuk voordeliger in vergelijking met een zogenaamd intensief groendak. Voor deze laatste geldt namelijk dat je in de praktijk toch al snel rekening moet houden met een prijskaartje dat is gelegen tussen de 125 en 200 euro per vierkante meter. Dat maakt dus toch best een verschil. Wil je dus met andere woorden niet alleen op een efficiënte, maar tevens ook op een echt kwalitatieve en efficiënte manier een groen dak willen realiseren? Dan kan het gebruik van zogenaamde sedumtrays zeker de moeite waard zijn.