Blogger
Image default
Aanbiedingen

Inzicht in de regels en voorschriften voor aanhangwagens op een rijtje

Ben je nieuw in het bezit van een aanhangwagen? Dan is het belangrijk om de regels en voorschriften die erbij horen te begrijpen. Of je nu vrachtwagenchauffeur bent, een camper bezit, of een aannemer hebt ingehuurd voor bouwwerkzaamheden, er zijn bepaalde normen en richtlijnen die gevolgd moeten worden. In deze blogpost bespreken we wat de regels en voorschriften voor aanhangwagens inhouden.

 

Voorschriften voor het gewicht van aanhangwagens 

Het gewicht van je aanhangwagen is een van de belangrijkste overwegingen als het gaat om wettelijke eisen. Er zijn strenge wetten met betrekking tot de maximale capaciteit van aanhangwagens in elke staat. Je moet ook rekening houden met het laadvermogen om er zeker van te zijn dat je aanhangwagen veilig kan trekken wat hij moet trekken. Ook is het goed om te denken aan een aanhangernet om over de lading heen te hangen.

 

Sleepwetten 

Een andere belangrijke regel waar je op moet letten is dat alle bestuurders die een aanhangwagen besturen een geldig rijbewijs moeten hebben. Sommige landen vereisen zelfs een aanvullende cursus voordat je een aanhangwagen mag besturen. Bovendien kunnen er andere wetten zijn die betrekking hebben op hoe ver de voor- en achterwielen uit elkaar moeten staan of hoe hoog je aanhangwagen moet zijn als hij op zijn transportvoertuig is geladen. Informeer bij de plaatselijke of provinciale autoriteiten naar de geldende voorschriften voordat je op weg gaat! 

 

Reflectoren en lichten 

Naast gewichtsbeperkingen en rijbewijs vereisten zijn er nog verschillende andere veiligheidsmaatregelen die genomen moeten worden bij het gebruik van een aanhangwagen. Alle aanhangwagens moeten werkende reflectoren hebben op elke hoek plus twee reflectoren aan weerszijden die zich uitstrekken over de lengte van de aanhangwagen; deze reflectoren helpen om voertuigen ’s nachts beter zichtbaar te maken, zodat ze geen gevaar vormen op de weg. Aanhangwagens hebben ook goede verlichting nodig, inclusief werkende remlichten, koplampen, richtingaanwijzers, alarmlichten, achterlichten en achteruitrijlichten waar van toepassing; deze zorgen voor optimale zichtbaarheid zowel overdag als ’s nachts.  

 

https://www.nettenshop.nl/