Blogger
Image default
Woningen

De ins- en outs van het brandhout in je openhaard

Als je een openhaard in huis hebt, is het belangrijk om te weten welk type brandhout je moet gebruiken. Elke soort openhaard heeft namelijk specifieke eisen en vereisten voor de brandstof. Bovendien kan het gebruik van het verkeerde type hout leiden tot slechte verbranding, meer roetafzetting en zelfs schade aan de openhaard. Door het kiezen van het juiste type brandhout, zoals bij Nordicwoods, kan je ervoor zorgen dat je openhaard efficiënter verbrandt, minder onderhoud nodig heeft en langer meegaat.

Hardhout

Hardhout en zachthout hebben verschillende eigenschappen die van invloed zijn op de efficiëntie en veiligheid van je openhaard. Hardhout, zoals eikenhout, esdoornhout of beukenhout, is dikwijls compacter en droger dan zachthout. Hierdoor brandt het langer en geeft het meer warmte af. Dit maakt hardhout geschikt voor gebruik in open haarden die bedoeld zijn om een langere tijd te branden, zoals een gashaard of houtkachel. Hardhout is ook veiliger in gebruik omdat het minder snel ontbrandt en minder rook produceert.

Zachthout

Zachthout, zoals populierenhout, berkenhout of wilgenhout, is vaak minder compact en vochtiger dan hardhout. Hierdoor brandt het sneller en geeft het minder warmte af. Dit maakt zachthout geschikt voor gebruik in open haarden die bedoeld zijn voor snellere verwarming, zoals een open haard. Ook is zachthout goedkoper dan hardhout. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat sommige soorten hout, zoals druiventakken of coniferenhout, niet geschikt zijn voor gebruik in een open haard vanwege de hoge hoeveelheid hars en olie die ze bevatten. Dit leidt tot een slechte verbranding. Hierdoor ontwikkeld een grote hoeveelheid rook.

Overige tips

Als je van plan bent om brandhout te gebruiken als brandstof voor je openhaard, is het belangrijk om te weten hoe je het correct moet opslaan en drogen. Het hout moet droog zijn voordat je het opslaat. Hout dat te vochtig is, zal moeilijk branden en kan schade veroorzaken aan je haard of kachel. Het hout moet minstens 6 maanden drogen voor gebruik. Bewaar het hout op plek die droog is en ventilatie heeft. Zo kan overtollig vocht ontsnappen en dat het hout niet gaat rotten. Gebruik een houtopslagen of -rek om het hout op te slaan. Op deze manier kan lucht om het hout heen circuleren, waardoor het sneller droogt. Vermijd het opslaan van hout direct op de grond of tegen een muur. Dit kan leiden tot schimmel- of rotting problemen. Draai het hout regelmatig om. Dit zorgt ervoor dat zowel de boven- als onderkant van het hout de kans krijgt om te drogen. Door deze tips in acht te nemen, kun je ervoor zorgen dat je brandhout in topconditie is wanneer je het gaat gebruiken. Hierdoor zal je haard of kachel efficiënter branden en zal het hout minder snel beschadigen.