Blogger
Image default
Aanbiedingen

Wat zijn oogleden?

Oogleden zijn de huidplooien die je boven en onder je ogen hebt. Deze huidplooien beschermen je ogen tegen verschillende invloeden die van buitenaf kunnen komen. Deze invloeden kunnen bijvoorbeeld vuil of licht zijn. Uit reflex sluit je je ogen wanneer er een object in de buurt van je ogen komt. Dit doe je om ze te beschermen. Daarnaast verspreiden oogleden traanvocht om je ogen vochtig te houden. Dit is ook belangrijk op goed en scherp te kunnen zien.

 

Spieren in je oogleden

Het is dus belangrijk dat je oogleden goed functioneren. Je oogleden worden aangestuurd door een kringspier. Bij een aangespannen kringspier sluiten je ogen of worden je ogen kleiner. 

 

Naast de kringspier worden je oogleden door nog een aantal spieren bediend. Er zijn twee spieren die je bovenoogleden naar boven trekken en twee spieren die je onderooglid naar beneden trekken. Deze spieren worden omringt door bindweefsel, wat er voor zorgt dat je oogleden stevig zijn.

 

Daarnaast bevinden er nog meer kleine spiertjes in je oogleden. Deze kunnen soms uit het niets aan- en ontspannen. Dit noemen we een trillend ooglid. Meestal duurt een trillend ooglid maar enkele minuten, in sommige gevallen kan het ook dagen duren. Meestal wordt een trillend ooglid veroorzaakt door stress en vermoeidheid. Een trillend ooglid kan geen kwaad, het is hooguit wat irritant.

 

Veroudering

Bij veroudering kunnen de oogleden gaan hangen. Dit heeft meerdere oorzaken en is meestal vervelend omdat je er ouder en vermoeider uit komt te zien. Een van de oorzaken is huidveroudering. Wanneer je huid van je voorhoofd rek verliest, gaan je wenkbrauwen en oogleden lichtjes hangen. Daarnaast neemt de kwaliteit van het bindweefsel af. In sommige gevallen gaan de oogleden zodanig hangen dat je zicht vermindert of je er helemaal anders uit komt te zien. In dat geval is het een mogelijkheid om een ooglidcorrectie te overwegen. Hierbij wordt overtollig huid weggehaald waardoor je ooglid er weer frisser uit komt te zien en je hele blik weer beter bij je past!

 

https://ooglid.nl/