Blogger
Image default
Bedrijven

Honderden euro’s per jaar besparen met thuis laden

Dat openbaar laden duurder is dan thuis laden weten de meeste mensen met een elektrische auto wel. Veel mensen kiezen daarom voor een laadpaal bij huis. Uit onderzoek blijkt dat dit meer dan honderden euro’s per jaar scheelt.

Hoeveel bespaart thuis laden?

Als je gemiddeld 12.000 km per jaar elektrisch rijdt, ben je zo’n €350 goedkoper uit volgens Milieu Centraal. Heb je zonnepanelen thuis, dan kan dit verschil nog veel verder oplopen. 

Hoe kan dat?

Thuis betaal je de reguliere kosten voor elektriciteit aan je eigen energieleverancier. Bij een openbare laadpaal betaal je de kosten voor elektriciteit + de kosten voor aanleg en onderhoud laadpaal + winst. Daarom scheelt de prijs per kWh aanzienlijk. 

Wat kost elektrisch laden?

Energietarief  (op basis van energiecontracten voor feb. 2022)              

Eigen laadpaal                       €0,21 tot €0,40 per kWh                                          

Openbare laadpaal                €0.50 tot €0,75 per kWh

Snellaadpaal                          €0.62 tot €1,- per kWh

 

Kosten overzicht op jaarbasis. (bron: Milieu centraal)

Bijna gratis rijden?

Als je naast een eigen laadpaal ook eigen zonnepanelen hebt, kun je tegen het áller laagste tarief laden. Wanneer de zon flink schijnt leveren de panelen genoeg stroom om je auto op te laden. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee maar óók voor het milieu.

Aanschaf eigen laadpaal

Om thuis te kunnen laden moet je wel een laadpaal aanschaffen. Een laadpaal voor thuis kan variëren van €700 tot €1750 euro. De ene laadpaal heeft meer luxe functies dan de ander.

Bij de aanschaf van een voordelig laadpunt heb je de investering na 2 jaar terugverdiend. Als je meer dan 12.000 km op jaarbasis rijdt óf zonnepanelen hebt, nog eerder.