Blogger
Image default
Vervoer en transport

Wat is geconditioneerd transport?

Wanneer goederen bederfelijk zijn en onder een gecontroleerde temperatuur vervoerd moeten worden noemt men dit geconditioneerd transport of vervoer. Dit kan zowel diepgevroren, gekoeld als verwarmd betekenen, afhankelijk van het type product dat vervoerd wordt. Hoe dit werkt, wanneer je gebruik maakt van geconditioneerd tranport en welke regels er allemaal bij komen kijken lees je hier. Bekijk de volgende link voor geconditioneerd transport Noorwegen.

Geconditioneerd tranport

Er zijn verschillende voertuigen die kunnen vallen onder geconditioneerd transport. Geconditioneerd tranport kan plaatsvinden over de weg, maar ook per spoor, met het vliegtuig of per boot. Er zijn vele verschillende soorten vervoersmiddelen voor geconditioneerd transport. Het belangrijkste is dat ze aan verschillende kwaliteitseisen voldoen, voornamelijk als het gaat om internationaal transport. Hiervoor moet het transport ATP (Accord Transport Perishables) gekeurd zijn, daarna krijgt het een internationaal leesbare ATP sticker waarop het soort voertuig, de isolatiewaarde, temperaturen en geldigheid staan vermeld. Naast ATP voor het voertuig, is er ook een controle voor de goederen die erin vervoerd worden. Door gebruik te maken van HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) wordt de kwaliteit van de goederen gewaarborgd. Ieder bedrijf dat werkt met HACCP heeft een protocol om taken tussen medewerkers en de chauffeur te verduidelijken.

Reglement voor geconditioneerd transport

Voor het transport van bederfelijke goederen hebben chauffeurs niet per definitie een speciaal diploma nodig. Ondanks het feit dat het hebben van dit diploma niet verplicht is, stellen vele werkgevers het op prijs. Dit omdat geconditioneerd tranport aan strenge maatregelen onderhevig is, en hand in hand gaat met hygiëne en volksgezondheid. Het vakdiploma voor chauffeur van geconditioneerd tranport (CCV). Chauffeurs hebben kennis nodig voor het vervoer, laden en lossen. Daarnaast leren ze over het ATP, HACCP en registratie, voedselveiligheid, bederf etc., maar ook technische aspecten zoals koeltechnieken, storingen, keur- en kernmerken van geconditioneerd vervoer. Voor het vervoer van sierteelt is een speciaal diploma vereist. Vaak wordt er de mogelijkheid gegeven om bij geconditioneerd transport constant bij te houden wat de temperatuur van de goederen is. Soms is het bij geconditioneerd transport ook onmogelijk voor de chauffeur om bij de goederen te komen tot de bestemming is bereikt, hier ontvangt hij/zij een code waarmee het transport geopend kan worden.