Blogger
Image default
Zakelijk

De rol van user research in het ontwerpproces

Het ontwerpen van een nieuw product is een grote uitdaging. Hier gaat flink wat tijd overheen. Er moeten flink wat stappen voor worden gezet. Om de stappen van ontwerp tot gebruik goed te doorlopen is user research van groot belang. Deze vorm van onderzoek doen brengt in kaart waar gebruikers bij bepaalde producten precies naar op zoek zijn. Door goed onderzoek te doen naar klantgebruik en klantwensen voorkom je dat je dure fouten maakt. Bij user research draait het expliciet om het beter leren begrijpen van de gebruikers, zodat je je product design zo goed mogelijk kunt afstemmen op de wensen van de klant. Hoe beter je hierin slaagt, hoe groter de kans dat je product gekocht en gebruikt gaat worden. Een product ontwerpen is uitdagend. Gelukkig is er een partij als QDP die je stap voor stap begeleidt.

De invloed van gebruikers

Aan de (massa)productie van een product gaat altijd een ontwerpfase vooraf. Al voor je begint met ontwerpen, dien je een goed beeld te hebben van waar gebruikers precies naar op zoek zijn. Je speelt niet alleen in op wat gebruikers van een product weten, maar ook wat ze ervan verwachten. Soms is het zelfs mogelijk gebruikers iets te geven waarvan ze niet eens wisten dat het bestond. Jij, als maker van het product, staat nooit objectief tegenover de waarde en het gebruiksgemak. User research brengt niet alleen de goede kanten van een product (die weet je immers zelf al), maar ook de mogelijke verbeterpunten in kaart. Dankzij gebruikersfeedback leer je ook hoe je deze positieve punten verder kunt benadrukken of uitwerken.

Het belang van User Research

Trotse makers en producenten zetten hun product centraal en vertellen waar het allemaal goed voor is. Elke marketeer kan je echter vertellen dat het veel meer oplevert om juist de klant centraal te stellen. De klant moet overtuigd worden. Dat doe je door feilloos in te spelen op zijn of haar behoeften. Je ontdekt waarom klanten geen gebruik maken van je product, zelfs al zit het nog zo goed in elkaar. Productiekwaliteit en marketing gaan hand in hand. User research ligt in het verlengde van data-analyse. Als gebruikers doorhebben dat jij luistert naar hun behoeften en deze op één zet, krijg je automatisch ook een hogere gunfactor. Ben je bezig met het ontwerpen van een gehele nieuwe website, app, webshop of juist een fysiek product? Dan geeft User Research je in relatief korte tijd de inzichten die je nodig hebt om aan de slag te gaan en vrijwel zonder vertraging je product door te ontwikkelen.