Blogger
Image default
Zakelijk

Eenvoudige tips voor een veiliger online bedrijf

Elke dag hangt er een onzichtbare dreiging boven je hoofd. Je ziet het niet, maar het kan elk moment toeslaan en alles waarvoor je zo hard gewerkt hebt in rook op laten gaan. Ik heb het niet over een slechte filmplot, maar over de realiteit van online veiligheid vandaag de dag. Gelukkig hoef je geen cyberheld te zijn om je zaakjes op orde te krijgen.Bekijk ook eens de site https://www.digitrust.nl/ voor meer informatie!  In dit artikel lees je meer over jouw online veiligheid! Lees daarom zeker verder!

Zet sterke wachtwoorden op de eerste plaats

Je zou er versteld van staan hoeveel mensen ‘123456’ of ‘wachtwoord’ gebruiken om hun schatkist vol bedrijfsgeheimen te beschermen. Tijd om dat eens flink door elkaar te schudden! Sterke wachtwoorden zijn als geheime codes die alleen jij en je team kennen. Ze moeten een mix zijn van letters, cijfers en speciale tekens – denk aan het recept voor oma’s appeltaart, maar dan zonder appels en met heel veel kruiden.

Houd software up-to-date

Een beetje zoals vitamines nemen; soms vergeten we hoe belangrijk het is, totdat we ons opeens niet zo lekker voelen. Software-updates lijken misschien lastig of tijdrovend, maar ze zijn belangrijk voor jouw online gezondheid. Ontwikkelaars vinden constant nieuwe manieren om bugs te pletten en gaten te dichten waar hackers graag doorheen glippen.

Train je team in cybersecurity bewustzijn

Het is fantastisch als jijzelf helemaal up-to-date bent met de nieuwste beveiligingsmethodes, maar als Jan van Administratie nog steeds dubieuze e-mails openmaakt alsof het kerstkaarten zijn, hebben we een probleem. Een ketting is zo sterk als de zwakste schakel – zorg dus dat jouw team net zo paraat staat als jij.

Data encryptie: maak er een gewoonte van

Jouw data versleutelen is zoals fluisteren in plaats van schreeuwen in een drukke kamer; alleen degene(n) voor wie het bericht bedoeld is, kunnen het horen – of ja, lezen in dit geval. Het versleutelen van gevoelige informatie maakt het veel moeilijker voor ongewenste gasten om hun neus in jouw zaken te steken.

Bewaak toegang tot je netwerk

Dit lijkt misschien basiskennis, maar toch sluipt gemakzucht er snel in. Zorg ervoor dat alleen mensen die echt toegang nodig hebben tot bepaalde delen van jouw netwerk deze ook krijgen. Het is alsof je thuis niet elke kamer op slot doet, maar wel de voordeur goed dichttrekt.

In dit digitale tijdperk staat of valt alles met vertrouwen – en niets schreeuwt “vertrouwen” zoals ISO 27001 certificering. Deze standaard helpt organisaties bij het managen van de beveiliging van assets zoals financiële informatie, intellectueel eigendom, werknemersdetails of informatie die aan derden wordt toevertrouwd.

Voer regelmatige back-ups uit

Nee, dit gaat niet over fitnessoefeningen voor een sterke rug (hoewel dat ook belangrijk is). Regelmatige back-ups garanderen dat zelfs als iets misgaat – of iemand besluit digitaal brand te stichten – je altijd een recente kopie hebt om op terug te vallen zonder al te veel tranen.

Blijf alert en betrokken

Het internet verandert sneller dan Nederlanders klagen over het weer – wat betekent dat wat gister werkte vandaag misschien alweer achterhaald kan zijn. Blijf leren, blijf updaten en blijf praten met experts die weten waar ze mee bezig zijn.