Blogger
Image default
Bedrijven

Is het nodig om een groepenkast uit te breiden?

Een groepenkast is heel belangrijk voor elektra, alle elektra binnen een gebouw komt namelijk vanuit de groepenkast. Het is daarom van belang dat de groepenkast van goede kwaliteit is en naar behoren werkt, hierdoor voorkom je namelijk problemen met elektra. Naast dat alle elektra vanuit de groepenkast komt scheidt de groepenkast elektra ook op in groepen, hierdoor krijg je dat meerdere apparaten tegelijk aan kunnen staan. Ook zorgt dit ervoor dat apparaten op andere groepen niet de dupe worden van een probleem op een groep.

Oude huizen

In oude huizen zie je ook vaak oude groepenkasten, af en toe kom je zelfs nog een stoppenkast tegen. Dit is de voorganger van de groepenkast, op de stoppenkast zaten grote witte stoppen die vervangen moesten worden als er een stop omsloeg. Inmiddels is het alleen nog maar een schakelaar die moet worden omgezet om te groep weer in werking te stellen. Bij oude huizen is het dus ook vaak het geval dat de groepenkast vervangen moet worden, vaak hebben deze groepenkasten namelijk niet heel veel groepen en kunnen ze de spanning die nu gevraagd wordt niet verdragen. 

Tekort aan groepen

Omdat er steeds meer apparaten op stroom gaan werken zijn er ook meer groepen nodig, het kan dus zo zijn dat de groepenkast niet meer het aantal groepen heeft dat gevraagd wordt. Wanneer dit het geval is moeten er dus groepen worden toegevoegd, vaak gaat dit gepaard met het volledig of deels vervangen van de groepenkast. Er mogen namelijk maar vier groepen achter één aardlekschakelaar, wanneer je dus meer dan vier groepen wil moet er een aardlekschakelaar bij worden gevoegd. 

Kookgroep

Wanneer je elektrisch wil gaan koken moet hier een aparte kookgroep voor worden aangemaakt, dit zorgt ervoor dat er genoeg stroom is voor als er wordt gekookt en dat andere apparaten aan kunnen blijven staan wanneer er gekookt wordt.