Blogger
Image default
Aanbiedingen

3 tips voor het bouwen van meubels

Je hoeft niet altijd meubels te kopen. Als je een beetje handig bent, kan het een leuk idee zijn om meubels zelf te maken. Hierdoor creëer je in ieder geval een heel uniek meubel voor in jouw woning. Wil jij graag zelf een meubel gaan bouwen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Zoek dan niet meer verder. Hieronder kan je drie handige tips vinden. 

 

Schets maken

 

De eerste stap voor het bouwen van een meubel is het maken van een schets. De schets hoeft helemaal niet perfect te zijn. Het heet niet voor niets een schets. Door een schets te maken van het meubel weet je precies hoe het meubel eruit moet zien. Het is handig om een aantal dingen te noteren bij de schets om het plaatje volledig te maken. 

 

Je moet in ieder geval de afmetingen van elk onderdeel van het meubel noteren. Kies je voor een afwijkende afmeting van het hout? Dan is zagen op maat een goede oplossing. Hiernaast is het goed om te noteren wat voor materiaal je wil gebruiken voor elk onderdeel. Maak de schets zo volledig mogelijk met alle beschikbare informatie.

 

Materiaal kiezen

 

De tweede stap is het uitzoeken van materiaal. Er is namelijk genoeg keuze, maar het is belangrijk om het materiaal te kiezen dat goed past bij het soort meubel dat je wil bouwen. Het kan een goed idee zijn om in ieder geval plaatmateriaal op maat te gebruiken. Een bekende soort plaatmateriaal is multiplex. Multiplex is namelijk een stevig materiaal dat niet zo gevoelig is voor schommelingen van de temperatuur. 

 

Hiernaast kan je kiezen voor gemelamineerd plaatmateriaal. Dit is een kunststof die goed te gebruiken is voor keuken meubels. Het materiaal kan goed tegen vocht en wordt altijd als hygiënisch beschouwd. Wil je een kast bouwen? Dan kan je beter kiezen voor MDF. Dit materiaal kan je goed afwerken met lak of speciale verf. 

 

Gereedschap bezitten

 

Om een meubel te kunnen bouwen, zal je wel het juiste gereedschap moeten hebben. Het is mooi als je alles al in huis hebt, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. In dat geval moet je al het gereedschap gaan verzamelen. De makkelijkste manier is om naar een bouwmarkt te gaan en daar alles te kopen wat je nodig hebt. 

 

Als je naar de bouwmarkt gaat, wordt het wel een duur grapje. Om geld te besparen, kan je ervoor kiezen om tweedehands gereedschap aan te schaffen. Hiernaast zou je eens kunnen rondvragen binnen jouw omgeving. De kans is groot dat er mensen zijn die het gereedschap al bezitten. Misschien kan je het gereedschap dan lenen waardoor je helemaal geen geld hoeft uit te geven.