Blogger
Image default
Bedrijven

Zo verminder je de kans op een stroomstoring

In nederland gebruiken we allemaal stroom. Maar soms heb je last van een stroomstoring. Een stroomstoring is erg vervelend. Als je een stroomstoring hebt dan kan je geen gebruik maken van de stroom. Dit is heel erg vervelend omdat je alle apparaten die stroom krijgen via een stekker niet kan gebruiken. Je kan hierbij denken aan apparaten zoals een wasmachine, een oven, een magnetron, een strijkijzer, een televisie, een koelkast, een vriezer etc. Een stroomstoring kan ook heel erg nadelig zijn. Als grote bedrijven last hebben van een stroomstoring dan kunnen ze wel duizenden euro’s mislopen in een korte tijd. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je een stroomstoring kan voorkomen. 

Letten op overbelasting

Als je last hebt van stroomstoringen dan is het goed om op overbelasting te letten. Overbelasting is vaak de oorzaak van een stroomstoring. Overbelasting ontstaat wanneer je te veel apparaten tegelijkertijd gebruikt die op een groep zijn aangesloten. Of wanneer de stroom naar een apparaat groter is dan het apparaat normaal aankan. Door overbelasting ontstaat er kortsluiting. En kortsluiting is vaak de oorzaak van stroomstoringen. Overbelasting is gevaarlijk. Wanneer er overbelasting is dan kan er brand ontstaan, doordat de elektriciteitsdraden te warm worden. 

Apparaat aanschaffen met een keurmerk

Als je de kans op een stroomstoring wilt verminderen dan is het belangrijk dat je kijkt naar welke apparaten je aanschaft. Als je apparaten zonder een keurmerk hebt en je moet ze vervangen dan moet je ze vervangen door apparaten met een CE-label. Apparaten met een CE-label voldoen aan de minimale eisen voor elektriciteitskabels. Als je dit doet dan verminder je de kans op een stroomstoring al. Als je de apparaten vervangt voor apparaten met een KEMA of een VDE-keurmerk dan is dat nog beter. Apparaten met zo een keurmerk zijn uitvoerig getest.