Blogger
Image default
Financieel

De reden waarom mensen kiezen voor een overbruggingshypotheek

Wil jij graag verhuizen, dan is dit vaak omdat je een groter huis hebt gezien. Om dit te kunnen bekostigen, die je een hogere hypotheek op te kunnen nemen of aanspraak te kunnen maken op de overwaarde van je woning. Vooral wanneer je al de nodige jaren in je huidige woning woont, is de kans vrij groot dat je niet alleen flink wat hypotheek hebt afgelost, maar waarde van de woning ook is toegenomen. We spreken van overwaarde, wanneer de marktwaarde van de woning hoger is, dan je hypotheek wat er nog op rust. Dus stel dat je een woning hebt gekocht voor 200.000 euro en je hebt een hypotheek van 150.000 euro en het huis is 300.000 euro waard, dan heb je een overwaarde van 150.000 euro. Maar om dit bedrag te kunnen gebruiken, die jewel eerst je huis te hebben verkocht. Om ervoor te zorgen dat dit niet nodig is, kun je gebruikmaken van een overbrugging hypotheek. Wat dit precies is en hoe het in z’n  werk gaat, vertellen we je in dit artikel.

 

Wat houdt een overbruggingshypotheek exact in?

Een overbruggingshypotheek is een hypotheek die je afsluit om de overwaarde van je huis mee te kunnen dekken. Dit is een hypotheek die overigens aflossingsvrij is en direct wordt terugbetaald op het moment dat je oude woning daadwerkelijk is verkocht. Wel is het goed te weten dat deze overbruggingshypotheek door de bank wordt gezien als eigen geld. Waardoor je een hogere hypotheek kunt aanvragen voor een andere woning. Daarbij komt ook dat je niet te maken hebt met eventuele boetes omdat je deze overbruggingshypotheek direct aflost wanneer je de beschikking hebt over de overwaarde van je huis. Alles bij elkaar is dit dus de perfecte manier om direct te kunnen beschikken over het geld dat eigenlijk zolang je huis nog niet is verkocht, vast zit. 

 

Hoe gaat het in z’n werk?

Wanneer je een nieuwe woning hebt gekocht, dan kan het zijn dat dit alleen rond komt op het moment dat je aanspraak kunt maken op de overwaarde van je oude woning. Omdat het kan zijn dat je deze woning nog niet hebt verkocht, biedt een overbruggingshypotheek uitkomst. Het is namelijk ontzettende zonde en ook totaal onnodig om het huis van je dromen te moeten laten gaan, omdat je niet bij de overwaarde van je huis kunt. Op het moment dat je niet direct bij de overwaarde kunt, omdat je huis nog niet is verkocht, dan is overbruggingshypotheek vaak noodzakelijk om de nieuwe woning te kunnen financieren. Deze hypotheekvorm is in principe te vergelijken met een soort van voorschot op de overwaarde die je nog betaald moet krijgen.

 

Hoeveel kun je maximaal lenen?

Heb jij een overwaarde van 100.000 euro op je woning, dan is het goed te weten dat je dit niet allemaal kunt opnemen. Er is namelijk een maximum op te nemen hypotheek. Dit heeft ermee te maken dat de markt altijd in beweging is en een bank of andere kredietverstrekker natuurlijk zo min mogelijk risico wil lopen. Dus wil je weten wat je maximaal kunt opnemen, dan is het aan te raden om je geldverstrekker te raadplegen. Het is namelijk afhankelijk van een aantal verschillende factoren. Mocht blijken dat dit niet voldoende is, dan is het niet anders dan dat je eerst je huidige woning moet zien te verkopen, alvorens je de volledige financiering voor de aankoop van je nieuwe woning rond krijgt.

 

Welke kosten gaan hiermee gemoeid?

Het afsluiten van een overbruggingshypotheek kost je vaak niets meer dan je huidige hypotheek. Uiteraard zijn er wel een aantal aanvullende kosten,zoals de kosten voor administratie en het vastleggen van deze hypotheek. Uiteraard betaal je daarnaast ook de rente, maar dit zal gezien de korte looptijd, verhoudingsgewijs minimaal zijn. Om er zeker van te zijn dat je weet wat je mogelijkheden zijn,is het aan te raden om alles goed door te laten rekenen, alvorens je zomaar op basis van je eigen rekensommetje een bod gaat uitbrengen op een eventueel nieuwe woning. Mocht blijken dat je de financiering niet rond krijgt, dan is dit natuurlijk een hard gelach. Zorg er dus voor dat je je goed voorbereid, zodat je zeker weet dat het geen teleurstelling wordt. Twijfel je, raadpleeg dan een financieel adviseur.