Blogger
Image default
Gezondheid

Last van hoofdpijn, fysiotherapie helpt!

Hoofdpijn, iedereen heeft er weleens mee te maken. Waar het bij de een blijft bij een licht kloppend gevoel in het hoofd, heeft een ander regelmatig last van een bonzende en knallende pijn.
Hoofdpijn is een vervelende klacht, die ervoor kan zorgen dat je je leven niet kunt leiden zoals je dat graag zou willen. Het kan dan ook een grote impact op je hebben. Gelukkig zijn er oplossingen voor! Voordat we hier verder op ingaan, leggen we eerst uit welke verschillende soorten hoofdpijn er zijn.

Soorten hoofdpijn

Migraine
Iedere dag hebben meer dan 70.000 mensen last van migraine. Migraine verschijnt in de vorm van een aanval en kan enkele uren tot wel drie dagen duren. Je hebt dan een stekende pijn in je hoofd. Hierdoor kun je geen licht en geluid verdragen. Bij migraine kun je je dagelijkse bezigheden niet uitvoeren.

Spanningshoofdpijn
Dit is een verzamelterm voor verschillende soorten hoofdpijn. Als je spanningshoofdpijn hebt, heb je een drukkend gevoel in je hoofd. Veel mensen kunnen met spanningshoofdpijn wel redelijk functioneren, maar dit is wel extra vermoeiend en zeker niet optimaal.

Clusterhoofdpijn
Als je hiervan last hebt, heb je een ernstige en stekende pijn, die je achter één oog voelt. Deze variant verschijnt ook in de vorm van een aanval. Deze aanval duurt wel korter dan bij migraine. Dit varieert van 15 minuten tot 3 uur.

Cervicogene hoofdpijn
Hierbij komt de pijn vanuit de nek, dit kan veroorzaakt worden door een verkeerde houding, maar ook na een val of klap op de nek of op het hoofd. Als je veel last hebt van stress zal de pijn toenemen.

Welke fysiotherapie helpt tegen hoofdpijn pijn

Als je last hebt van hoofdpijn, is dat natuurlijk heel vervelend. Je wil dat je klachten zo snel mogelijk verminderen, of liever nog, helemaal verdwijnen. Je kunt dan een aantal leefregels in acht nemen zoals: gezond eten, genoeg bewegen, voldoende slapen, stress verminderen en zorgen voor een goede houding zodat er minder sprake is van overbelasting van je rug, schouders en nek. Ook een paracetamol of een andere pijnstiller kan helpend zijn om de klachten te verminderen.
Waar minder mensen als oplossing aan denken, is een bezoek aan de fysiotherapie! En dat is jammer want manuele therapie kan namelijk wel degelijk verlichting bieden bij pijn in het hoofd.

Manuele therapie

Een manueel therapeut heeft naast de opleiding voor fysiotherapie hoofdpijn, ook een opleiding voor manuele therapie gevolgd en is gespecialiseerd in het behandelen van mensen met pijn- en bewegingsklachten. Bij een eerste bezoek aan de fysiotherapeut zal er een intake gesprek plaats vinden. Vervolgens zal er een passend behandelingsplan opgesteld worden.

De behandeling van fysiotherapie bij hoofdpijn

De behandeling kan bestaan uit oefeningen om de nek en schouders soepeler te maken. Deze behandeling kan, zelfs bij migraine, zorgen voor een afname van de klachten.
Bij spanningshoofdpijn kan dry needling helpend zijn. Zogenaamde ’triggerpoints’ (spierknopen) kunnen zorgen voor hoofdpijn. Tijdens een dry needling behandeling worden deze triggerpoints uitgeschakeld met behulp van een naaldje. Dit kan zorgen voor spierontspanning en pijnvermindering
Ook kan de manuele therapeut oefentherapie inzetten. Er worden dan oefeningen gedaan en tips gegeven voor het verbeteren van je houding. Bij een betere lichaamshouding, zal de nek minder snel pijnlijk zijn waardoor er minder klachten zullen ontstaan.

Mocht je rondlopen met klachten, aarzel dan niet en maak een afspraak bij de fysiotherapie voor een deskundig advies en de juiste hulp!

https://schonewillefysiotherapie.nl/fysiotherapie-hoofdpijn