Blogger
Image default
Internet

Automatisering van bedrijven met SaaS

Leer hoe u de cloud en Microsoft Dynamics 365 kunt gebruiken om uw bedrijfsprocessen uitgebreid te automatiseren. 

Automatisering staat op de voorgrond in de snelle wereld van vandaag. De concurrentiedruk en de verwachtingen van de klant zijn ongekend hoog. Wie in tijden van digitale transformatie niet regelmatig zijn eigen processen bevraagd en optimaliseert, loopt het risico het contact te verliezen en achterop te raken bij de concurrentie. Om deze reden vertrouwen bedrijven op softwareoplossingen waarmee ze hun eigen processen kunnen optimaliseren en automatiseren. In het volgende willen we automatisering met behulp van bedrijfssoftware onder de loep nemen en Software as a Service (SaaS) en de populaire Microsoft Dynamics 365-serie onder de loep nemen. 

Het bedrijfssoftware platform: lokaal versus SaaS

Bedrijfssoftware zoals ERP-oplossingen kan op verschillende manieren beschikbaar worden gesteld aan bedrijven. Aan de ene kant is er de conventionele on-premises installatie. Hier wordt het systeem geïnstalleerd op de eigen servers van een bedrijf en vervolgens van daaruit bediend. Voor gebruik is geen internetverbinding vereist. Het bedrijf is zelf eigenaar van de hard- en software. Dit licentiemodel staat haaks op de cloud. In verband met de cloud wordt vaak de afkorting “SaaS” voor Software as a Service genoemd. In de kern is cloud gebaseerde software precies dat. Een systeem wordt een bedrijf via de cloud; met andere woorden, het internet; ter beschikking gesteld voor gebruik. Noch het systeem, noch de hardware; d.w.z. de servers waarop het systeem wordt gebruikt; eigendom zijn van het bedrijf. In plaats daarvan zijn ze eigendom van de softwareleverancier. Bedrijven betalen hiervoor maandelijks een vergoeding voor het gebruik van het systeem. 

Voor- en nadelen van digitale transformatie

In principe gaat elk licentiemodel gepaard met zijn eigen voor- en nadelen. Het is dus niet mogelijk om volledig te generaliseren welk licentiemodel de voorkeur heeft boven een ander. Het is veeleer de taak van de onderneming om deze beslissing van geval tot geval te nemen, rekening houdend met haar eigen omstandigheden en strategie van digitale transformatie. Enerzijds spreekt de hoge schaalbaarheid van het systeem in het voordeel van de cloud. Nieuwe gebruikers en nieuwe opslagruimte kunnen eenvoudig en gemakkelijk worden geboekt indien nodig. Door de snelle en ongecompliceerde introductie zonder een lang implementatieproces is de cloud steeds populairder geworden, vooral tijdens de pandemie. Hierdoor waren een aantal bedrijven in staat om digitalisering snel in hun eigen bedrijfsvoering te brengen en processen vanuit het thuiskantoor te automatiseren. Bedrijven zijn echter zelf niet in het bezit van het systeem, dat voor sommige bedrijven een uitsluitingscriterium is. 

Wat is Microsoft Dynamics 365? 

Microsoft Dynamics 365 is een oplossing van bedrijfssoftware van Microsoft. Het verbindt ERP- en CRM-componenten in een centrale interface. Door de modulaire opbouw is het aan bedrijven zelf op welke oplossingen in het portfolio ze willen terugvallen. Microsoft kiest voor een cloudgebaseerde aanpak met Dynamics 365. Hoewel een lokale installatie in sommige gevallen ook mogelijk is, ontvouwt het volledige potentieel van het systeem met al zijn mogelijkheden zich alleen via de cloud. Met de Dynamics 365-serie biedt Microsoft haar klanten tools voor bedrijfsautomatisering in verschillende afdelingen en toepassingsgebieden. Oplossingen voor verschillende bedrijfsgroottes zijn ook beschikbaar.