Blogger
Image default
Onderwijs

Dit ben ik! Cultuuronderwijs geeft aandacht aan identiteit

Wie ben ik eigenlijk?

De middelbareschooltijd is een belangrijke periode in het leven van jonge mensen. Ze zijn inmiddels geen kind meer, maar ook nog niet volwassen. Het zijn de jaren waarin jongeren vormen wie ze zijn en extra vatbaar zijn voor indrukken uit hun sociale omgeving. Bovendien staan jongeren tegenwoordig voor extra uitdagingen. De hele dag door worden zij via hun smartphone bestookt met normen waar zij wel of juist niet aan zouden moeten voldoen. Je moet als jongere dus behoorlijk stevig in je schoenen staan om trouw te blijven aan je eigen identiteit! Zeker als je die nog helemaal niet zo helder hebt. Het is in deze tijd dan ook extra waardevol om binnen het kunst- en cultuuronderwijs aandacht te besteden aan identiteit.

Een Cultureel Zelfportret

Het maken van een Cultureel Zelfportret is dé manier om leerlingen aan het denken te zetten over wie zij zijn en hoe zij zich verhouden tot de cultuur waar zij onderdeel van uitmaken. Het is dan ook niet voor niets dat deze opdracht al jarenlang een verplicht onderdeel is van het vak CKV. De manieren waarop je als leerkracht invulling kunt geven aan deze culturele zoektocht naar identiteit zijn eindeloos. Zelf hebben wij goede ervaringen met etsen, animatie, rappen en handlettering. Maar uiteindelijk heeft iedere kunstvorm een eigen charme. Het leukste is dan ook om verschillende vormen af te wisselen met opeenvolgende portretten.

Improviseren wie je bent

Theatersport is een heel andere manier om aandacht te besteden aan identiteit. Soms zijn mensen geneigd om hun identiteit te zien als iets wat behoorlijk vastomlijnd is. Dan zeggen ze dingen als: ‘zo ben ik nou eenmaal’ of ‘dat doe ik nou eenmaal zo’. Zo in het leven staan levert een gevoel van veiligheid en zekerheid, maar uiteindelijk is dat schijn: je bent veel veerkrachtiger als je ervoor kiest om flexibel om te gaan met wie je bent en omarmt dat je in iedere situatie keuzemogelijkheden en handelingsperspectieven hebt. Als er nou één kunstvorm is die je deze levenswijsheid leert, dan is het wel Theatersport. Leerlingen ervaren zelf hoeveel verschillende dingen ze allemaal wel niet kunnen zeggen of doen in dezelfde situatie. Een wijsheid die ze hopelijk nog lang met zich meedragen!

https://www.kleinkunstig.nl