Blogger
Image default
Onderwijs

Dansworkshops met een thema

Mensen zijn gemaakt om te dansen. Zet maar eens een aanstekelijk muziekje op: wedden dat iedereen in de kamer een beetje mee begint te bewegen? Al is het maar een kleine beweging met het hoofd of zachtjes het ritme tikken op de grond. Als wij met basisschoolleerlingen aan de slag gaan met dans, is dat dan ook altijd een groot succes. In ieder kind zit namelijk muziek! Een dansworkshop maakt dat dat ook naar buiten komt. Extra leuk zijn de workshops waarin we het dansen koppelen aan een bepaald thema. Zo organiseren wij bijvoorbeeld dansworkshops in het thema van kerst. En ook in het kader van de Kinderboekenweek trekken we onze dansschoenen vaak uit de kast.

Dansend de kerstvakantie in

De decembermaand zit altijd vol met feestelijke prikkels die het moeilijk maken voor kinderen om zich te concentreren. Eerst komt Sinterklaas en als die nog maar net terug is naar Spanje, beginnen de voorbereidingen voor kerst alweer. Zie je maar eens te concentreren op je rekenwerk als er zo’n mooie grote kerstboom in de klas staat, of als je weet dat thuis onderin de kledingkast van je ouders de kerstcadeautjes al verpakt in goud glimmend papier op je liggen te wachten. Op de laatste dag voor de kerstvakantie zijn de kinderen natuurlijk niet meer te houden. Alle reden dus om vrolijk samen de kerst tegemoet te dansen! Tijdens onze workshop Kerstdans studeren we met de kinderen een dans in op hun favoriete kerstnummer. Kunnen ze daarna thuis lekker doorgaan met feestvieren!

Een muzikale tijdreis

Op het eerste gezicht lijkt het misschien niet bij elkaar te passen: dansen en de Kinderboekenweek. Lezen doe je toch stilletjes met een boek op schoot? Juist daarom is het leuk om met de kinderen in actie te komen en het thema van de Kinderboekenweek tot leven te brengen. In 2020 was het thema bijvoorbeeld ‘En toen?’. Om dit geschiedenisthema tot de verbeelding te laten spreken, zijn we toen met de kinderen aan de slag gegaan met dansstijlen uit de geschiedenis. We hebben een choreografie ingestudeerd waarin dansstijlen uit allerlei verschillende tijdsperiodes verwerkt waren. Wat ons betreft is er geen thema te gek: je kunt alles tot leven brengen met een workshop dans!

https://www.grotebroer.nl