Blogger
Image default
Tuin en buitenleven

Manieren om windschermen in de tuin te gebruiken

Manieren om windschermen in de tuin te gebruiken

 

Windschermen zorgen voor privacy, houden lawaai tegen van wegen of vliegvelden in de buurt, en voorkomen dat harde wind bomen omblaast die je niet kwijt wilt. In deze blogpost bekijken we 10 manieren om windschermen in de tuin te gebruiken.

 

Bomen als windschermen.

Bomen kunnen worden gebruikt om een barrière of windscherm te maken om nabijgelegen planten te beschermen tegen sterke wind. Bomen zorgen ook voor schaduw, wat vooral gunstig kan zijn in gebieden die veel zon krijgen. Er zijn veel soorten bomen die goed werken als windschermen, waaronder loofbomen, groenblijvende bomen en naaldbomen. Loofbomen hebben een sterkere en meer dramatische impact tijdens de herfst, terwijl groenblijvende bomen het hele jaar door voor een consistentere dekking zorgen. Kijk eens bij Tuincollectie, hier vind je betaalbare kwalitatieve bomen die als windscherm kunnen dienen. Naast het creëren van een windscherm, kunnen bomen ook helpen bij het verminderen van lawaai van nabijgelegen watermassa’s of drukke wegen.

 

Verticale omheiningen als windschermen.

Net als een boom kan een verticaal hek of een muur van struiken helpen een windscherm te maken en planten in de buurt te beschermen tegen sterke wind. Wanneer ze in een rij of in een schuttingachtige formatie worden geplant, kunnen deze muren van planten effectiever zijn dan bomen bij het tegenhouden van de wind. Verticale omheiningen hebben ook het voordeel dat ze geen bladeren laten vallen en geen rommel maken zoals bomen doen. Verticale omheiningen werken het best wanneer ze in een rij tegen de heersende wind in worden geplant. Dit betekent dat wanneer de bladeren van de planten op het hek naar u toe worden geblazen, de bladeren van het windscherm niet naar uw huis of andere planten zullen worden geblazen. Dit kan een beetje lastig te bepalen zijn, maar een goede vuistregel is om het windscherm aan de andere kant van uw huis te planten dan de overheersende winden.

 

Waar moet u uw windscherm plaatsen?

De voorruit van uw auto kan een effectieve barrière vormen tegen harde wind. Maar de voorruit moet wel van de andere planten in de tuin af staan om effectief te zijn. Als de auto dicht bij de andere planten staat, kan hij veel warmte vasthouden. Dit kan schade aan uw planten veroorzaken. Om dit te voorkomen, moet je de voorruit wegdraaien van je andere planten. Je kunt ook een paar extra planten in de buurt zetten om de voorruit te breken en wat lucht vast te houden. Enkele goede keuzes zijn lavendel, rozemarijn of salie.

 

Schaduw tegen hitteplekken

Harde wind kan de lucht om zich heen soms opwarmen. Als dit gebeurt, kan er een zak met hete lucht ontstaan en kunnen planten in de buurt beschadigd raken. Om dit te voorkomen, kunt u wat hoge planten aan de rand van uw tuin zetten. Dit vormt een barrière tegen de hete wind en voorkomt dat planten in de buurt te veel warmte krijgen. Harde wind kan ook droge grond veroorzaken. Planten met grote bladeren, zoals bomen, kunnen de zonnestralen tegenhouden, waardoor de grond eronder droger blijft dan op nabijgelegen plekken. Door kleinere planten met minder bladeren toe te voegen, zoals vaste planten en grassen, kunt u dit probleem voorkomen.

 

Bepaal de ruimte tussen planten

Harde wind kan soms takken van nabijgelegen planten afbreken, maar kan ook de grond rond die planten wegrukken. Als u sommige planten verder weg van andere planten plant, kunt u dit risico verkleinen. Dit geeft je ook de kans om het uiterlijk van je tuin echt te personaliseren. U kunt kiezen welke planten dicht bij elkaar staan, en u kunt ervoor zorgen dat er voldoende ruimte is tussen bepaalde planten. Dit zal u ook helpen om een visueel aantrekkelijker tuin te creëren als u een bepaald ontwerp in gedachten heeft.

 

Windschermen voor fruitbomen

Hoewel fruitbomen normaal gesproken in een boomgaard worden geplant, kun je ze ook gebruiken als windscherm voor nabijgelegen planten. Fruitbomen kunnen helpen schaduw in de tuin te creëren en planten beschermen tegen harde wind. Als u fruitbomen in de buurt van andere planten in uw tuin plant, kunt u ook voorkomen dat vervelende insecten zoals kevers en motten uw andere planten aanvallen.

http://www.tuincollectie.nl