Blogger
Image default
Woningen

Tips voor het onderhouden van houten meubels

Heb je thuis houten meubilair staan? Dan ben je daar natuurlijk erg zuinig op en zorg je ervoor dat je de houten meubels goed onderhoudt. Door meubilair van hout goed te verzorgen, blijven je meubels mooi en strak. Een ander voordeel van periodiek onderhoud van meubels is dat je hiermee de levensduur ervan flink verlengd. Goed onderhouden meubels gaan langer mee. Maar hoe pak je meubelonderhoud slim en doordacht aan? Welke reinigingsmiddelen heb je al dan niet nodig? En waar moet je op letten bij het schoonmaken en onderhouden van je meubels? Je leest hieronder enkele handige tips van Max Wonen.

Let op de afwerking van het houten meubilair

Bij het kiezen van een geschikt onderhoudsprojecten is het eerste waar je op moet letten hoe je houten meubels zijn afgewerkt. Veel houten meubels zijn gelakt (waarbij er diverse lakvarianten zijn, zoals softtouch lak, hoogglans lak, transparante lak of zijdeglans lak). Een andere gebruikte afwerkingslaag is een afwerking met olie.

Gelakte houten meubels onderhouden die je zo

Als je meubilair van hout is gelakt, moet je voor het kiezen van een onderhoudsmiddel letten op het soort lak. Soft touch lak is een lamsoor die gebruikt wordt bij onder meer eikenhout, beukenhout en notenhout, om krasjes te voorkomen. Met een speciale spray voor softtouch lak kun je de tafel 4 tot 6 keer per jaar nabewerken, om de mooie uitstraling te behouden. Transparante laklagen moet je driemaal per jaar behandelen met een meubelolieset. Ook voor hoogglans en zijdeglans lakken zijn er speciale sprays en olie die je kunt gebruiken om jouw houten meubels in een goede staat te houden.

Beschik je over een houten tafel of kast die geolied is? Kies dan voor het gebruik van een op olie afgestemd onderhoudsmiddel, dat 3 keer per jaar gebruikt dient te worden. Ten slotte het zijn dat jouw houten meubels onbewerkt ofwel onbehandeld zijn. Dan heb je een goede repairset nodig die geschikt is voor onbehandelde houtsoorten. Door houten meubels op deze manier te verzorgen, blijven ze aanzienlijk langer mooi. Maar tussentijds is er natuurlijk ook klein onderhoud nodig: hoe maak je bijvoorbeeld houten tafels schoon en wat kun je doen bij vlekken?

De houten tafel of ander meubilair schoonmaken

Hout kan natuurlijk altijd vies worden. Of je kun te maken krijgen met lelijke vlekken en kringen op het tafelblad of op een kast. Met een niet bijtend schoonmaakmiddel en een vochtig doekje krijg je dit soort viezigheid snel weer schoon. Let erop dat je bij een gelakte of geoliede houtafwerking nooit een schuursponsje mag gebruiken. Met dit sponsje kun je de beschermende laag over het hout namelijk beschadigen. En een beschadiging staat niet alleen lelijk, maar zorgt er ook voor dat het hout snel ik kwaliteit afneemt doordat er vocht en viezigheid in kunnen trekken bij beschadigde toplagen.

https://www.maxwonen.nl