Blogger
Image default
Woningen

Wanneer gebruik je geïsoleerde kantplank xps

Kantplanken zijn in verschillende varianten te vinden. Zo heb je de kantelplank zonder sponning, je hebt een kantplank met sponning en je hebt geïsoleerde kantelplanken. Nu vraag je je misschien af wat dit allemaal betekent. In deze blog kan je dan ook meer lezen over de geïsoleerde kantelplanken en waarbij deze het meest gebruikt worden. 

Wat zijn geïsoleerde XPS kantplanken precies? 

Geïsoleerde kantplank xps fungeren als een isolatie voor koudebruggen. Als je het dan hebt over die koudebruggen kan je denken aan de overgangen tussen de muren en de fundering, kozijn en metselwerk. Met het plaatsen van de geïsoleerde kantplank wordt de koudebrug opgeheven.

Daarnaast worden kantelplanken meestal gebruikt als afwerking onder een raam- of deurkozijn of een schuifpui. Meestal worden de kantplanken gebruikt op de maaihoogte van het grasveld. Je ziet ze ook vaak terug in loodsen. Alleen worden ze hier helemaal rondom gebruikt. Dit voorkomt de koudebruggen. 

Wanneer kantelplanken op maaiveldhoogte geplaatst zijn dan zal je ze altijd in ieder geval gedeeltelijk blijven zien. Dit hoeft helemaal geen belemmering te zijn, want ze geven ook meteen een strak en modern uiterlijk aan je huis. Helemaal als je kiest voor de kleur antraciet. 

Wat zijn de voordelen van geïsoleerde kantplanken?

Het gebruik maken van kantplanken kan heel veel tijdwinst opleveren. In plaats van al het losse metselwerk dat gedaan moet worden, wordt de kantelplank in zijn geheel geplaatst. Naast het gemak van het plaatsen kennen kantplanken nog een aantal andere voordelen. 

Geïsoleerde kantplanken kan je kant en klaar kopen. Je hoeft dan niet meer in de weer met bijvoorbeeld steenwol om te kunnen isoleren. Buiten het gemak om zorgen ze er ook nog eens voor dat er geen schimmel of andere rottigheid nog een kans krijgt om zijn slag te slaan. 

Verder zijn ze licht in gewicht en zijn ze heel makkelijk te onderhouden. De keuze is reuze, want je kan ze altijd op maat laten maken. Helemaal aangepast aan jouw persoonlijke behoefte. Kantplanken zijn heel eenvoudig om te plaatsen. 

Stabiel metselwerk met behulp van een kantelplank

Kantplanken zijn ook heel handig als het gaat om metselwerk. Met zo een rechte strakke kantelplank heb je altijd een goede basis om vanuit verder te kunnen metselen. De kans dat je dan scheef gaat metselen is heel erg klein. 

Met het plaatsen van een kantelplank kan je ervan uit gaan dat je 2 tot 5 lagen minder hebt aan metselwerk. Zoveel lagen kunnen de kantelplanken dan ook vervangen, als je het juiste formaat hebt besteld uiteraard. 

Het stabiliseren van een metselwerk

Met behulp van kantplanken is het ook mogelijk een metselwerk te stabiliseren. Door scheuren in muren kan het zijn dat het metselwerk wat instabiel geworden is. Als je een kantelplank boven de dorpel zou plaatsen kan je daarmee schuren in de muur voorkomen.

Maar niet alleen boven de deur kunnen kantelplanken voor versteviging zorgen, ook andere zwakkere plekken in de muren zou je kunnen ondersteunen met het plaatsen van een kantelplank. Dit scheelt een hoop herstel werk aan de gemetselde muur.