Blogger
Image default
Banen en opleidingen

Veilig bestanden versturen

Internet speelt tegenwoordig een belangrijke rol in ons werkende bestaan. Thuiswerken is tegenwoordig zeer populair en brengt uiteraard ook verschillende voordelen met zich mee. Enerzijds is het voordelig voor de werknemer. Je hebt namelijk geen reistijd. Ook wanneer je kinderen hebt, is het buitengewoon voordelig. Tegelijkertijd is het ook handig voor de werkgever. Deze heeft minder werkplekken nodig en hoeft geen reiskosten te betalen. Het heeft echter ook een nadeel: je moet namelijk ook betrouwbare bestanden naar elkaar versturen. Veilig bestanden versturen is daarom aan te raden. Anders kun je problemen krijgen met de AVG, maar betrouwbare gegevens kunnen ook in de handen van een kwaadwillende vallen. Maar hoe kun je dan veilig bestanden versturen? In dit artikel geven wij enkele tips, zodat je de bestanden zonder stress kunt versturen.

 

Voorzie de bestanden van een wachtwoord

Veilig bestanden versturen kan eenvoudig door ze te voorzien van een wachtwoord. De meeste mensen maken gebruik van Office. Office heeft een ingebouwde functie om bestanden van wachtwoorden te voorzien. Het is een vrij eenvoudige methode, maar het is niet helemaal waterdicht. Als je het bestand bijvoorbeeld met een grote groep mensen deelt, dan moeten ze allemaal het wachtwoord krijgen. Dit is veel gedoe en het wachtwoord slingert dan overal rond. Daarnaast kun je het wachtwoord ook vergeten. In dat geval kun je het bestand helemaal niet meer openen. Het is dus een gemakkelijke methode, maar we raden je aan om dit vooral te doen bij bestanden die aan een beperkte groep mensen is gericht .

 

Maak gebruik van de dropbox

Veilig bestanden naar verschillende mensen versturen kan via Dropbox. Misschien heb je hier al eens van gehoord. Dropbox is een zogenaamde ‘cloud dienst’. Het is een plek waar verschillende mensen gebruikers kunnen uploaden. Ze krijgen een unieke link van de Dropbox en ook een wachtwoord. Het is een relatief veilige manier om bestanden te versturen naar een grote groep mensen. Maar ook deze methode brengt een nadeel met zich mee. Wanneer het wachtwoord van de ‘cloud’ in verkeerde handen valt, dan kan een kwaadwillende alle gegevens inzien en zelfs bepaalde bestanden verwijderen.

 

De ouderwetse USB-stick

Veilig bestanden versturen kan ook middels de ouderwetse USB-stick. Het is een omslachtige manier, maar het is wel veiliger dan veel andere methodes. In de eerste plaats omdat de USB-stick een fysiek object is. Een kwaadwillende kan dus moeilijker bij de gegevens komen. Tegelijkertijd is het ook nog eens mogelijk om een USB-stick te beveiligen. De meeste USB-sticks kun je voorzien van een wachtwoord. Uiteraard zijn er ook risico’s gebonden aan deze methode. Je kunt de USB-stick bijvoorbeeld verliezen. Daarnaast kan een USB-stick ook defect raken. Wanneer je de bestanden dan niet op een andere plaats hebt opgeslagen, dan loop je tegen flinke problemen aan.

 

Conclusie

Veiligheid op het internet is in dit tijdperk zeer belangrijk. Niet alleen met de AVG in het achterhoofd, maar ook vanwege datalekken, hackers en ga zo maar verder. In dit artikel hebben wij enkele methodes besproken.