Blogger
Image default
Beauty en verzorging

Elektrisch of handmatig tandenpoetsen: wat is beter?

Wanneer je een advertentie voor een elektrische tandenborstel ziet, wordt er altijd beweerd dat deze beter poetst dan een handmatige borstel. Maar wat is daar nu van aan? Klopt het, of is dat een fabeltje? Wij doen de factcheck!

Factcheck: wat is de beste optie?

Om een antwoord te krijgen op deze vraag, duiken we het onderzoeksarchief in. Over de jaren heen zijn er verschillende vergelijkende studies gebeurd. Een van de meest recente (uit 2020) kwam tot de conclusie dat elektrisch poetsen significant meer tandplak verwijderde en ook de kans op ontstoken tandvlees met maar liefst 52,2% deed dalen. Ook andere wetenschappers kwamen tot dezelfde conclusie. Dit resultaat was zelfs over diverse leeftijdsgroepen van toepassing. Kinderen die elektrisch poetsen hebben ook een schoner gebit en minder kans op gingivitis. 

Conclusie: elektrische poetsen is inderdaad beter dan handmatig poetsen.

Hoe komt dit?

Onderzoekers vermoeden dat er twee redenen zijn voor dit resultaat.

De voornaamste reden is de snelheid van de haarbewegingen. Wanneer je zelf een poetsbeweging moet maken met je handen, is het aantal haarbewegingen van de borstelkop eerder beperkt. Bij een elektrische tandenborstel zijn er veel meer bewegingen per minuut. Dit wil ook zeggen dat de haartjes meer vuil en tandplak kunnen verwijderen gedurende die periode. Je poetst dus efficiënter.

Een tweede mogelijke verklaring is de grootte van de borstelkop. Elektrische tandenborstels hebben een kleine, ronde kop, terwijl handmatige tandenborstels een langwerpige kop hebben. Dankzij de compacte afmetingen is het makkelijker om bij moeilijk bereikbare plaatsen in je mond te geraken, zoals je achterste kiezen. 

Opgelet: er speelt meer mee

Wil dit zeggen dat je met een handmatige tandenborstel geen goede mondhygiëne bereikt? Helemaal niet. Er zijn nog zoveel andere zaken die meespelen. Denk maar aan de frequentie van het tandenpoetsen, de gebruikte tandpaste, je eetgewoonten, enzoverder. Ook een regelmatig bezoek aan de tandarts draagt bij aan je mondverzorging. De aankoop van een elektrische tandenborstel is slechts een eerste stap in de goede richting.