Blogger
Image default
Zakelijk

Huisartsen en de Belastingdienst: Welke regels gelden voor jou?

Als huisarts kan je administratie best ingewikkeld zijn. De fiscale regelgeving lijkt steeds te veranderen, waardoor je constant op de hoogte moet zijn van de wijzigingen. Misschien betaal je te veel belasting zonder dat je het weet. Hoe zit het bijvoorbeeld met btw-heffing?

In dit artikel gaan we dieper in op de situatie van huisartsen wat betreft de Belastingdienst. Ook vertellen we je hoe een boekhouder huisartsen kan helpen hun administratie correct in te vullen.

Het BIG-register

Het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) wordt bijgehouden door het CIBG, dat onder het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport valt. Hierin sta je als huisarts geregistreerd, omdat je een beschermde beroepstitel hebt. Je hebt de benodigde opleiding gedaan om patiënten te kunnen behandelen.

Volgens Wet BIG geldt dat medische beroepsbeoefenaren vrijstelling krijgen voor het betalen van de omzetbelasting. Dit houdt in dat je geen btw hoeft te betalen aan de Belastingdienst. Er zitten echter veel haken en ogen aan Wet BIG. Het kan zijn dat je over een deel van je omzet toch belasting moet betalen. Ook is je huisartsenpraktijk een ander verhaal. Het is dus van groot belang dat je precies weet wanneer je wel en niet vrijstelling hebt voor de btw-belasting.

Wat kan een boekhouder huisarts voor je betekenen?

Een boekhouder die gespecialiseerd is in de zorgsector, is altijd op de hoogte van de fiscale wetgeving rondom je beroep. Omdat Wet BIG zich specifiek richt op zorgmedewerkers, zullen deze boekhouders de wet door en door kennen.

De regels veranderen regelmatig, waardoor het moeilijk bij te houden is. Bespaar jezelf de tijd en de frustratie daarom door een boekhouder of administratiekantoor in te schakelen.

Administratie van je huisartsenpraktijk

De Belastingdienst eist veel van je. Het is te allen tijde belangrijk dat je administratie tiptop in orde is. Niet alleen moet je ervoor zorgen dat je gegevens kloppen, maar ook ben je verplicht om al je documenten te archiveren. Volgens de wet ben je namelijk verplicht om je administratie zeven jaar te bewaren. Dit geldt zowel voor je papieren administratie (zoals bonnen, contracten en facturen) als je digitale administratie (zoals bankafschriften en digitale facturen). Zo kan de Belastingdienst altijd een beroep doen op je boekhouding.

Heb je personeel? Dan kun je ook flink wat tijd kwijtraken aan de salarisadministratie. De loonaangifte en loonheffingen die aan de Belastingdienst moeten worden betaald, worden een grotere taak naarmate je aantal medewerkers groeit.

Niet alleen de Belastingdienst heeft baat bij een correcte administratie. Ook jij zelf profiteert van een geordende boekhouding. Dit geeft je de mogelijkheid om een goed overzicht te houden van je inkomsten en uitgaven. Je bent op de hoogte van hoe je praktijk er financieel bij staat, en kunt eventueel kijken naar de investeringen die mogelijk zijn.

Wat kan een boekhouder huisarts voor je betekenen?

Je boekhouder is in staat om al je administratie vlekkeloos te verzorgen. Je kunt ervoor kiezen om alles uit handen te geven, zodat je je geen zorgen meer hoeft te maken over cijfertjes en data. Je stuurt simpelweg alle documentatie door naar het administratiekantoor.

Ook is het mogelijk om je boekhouding deels uit te besteden. Zo heb je zelf nog steeds inzicht in de financiële staat van je praktijk. Moderne administratiekantoren zoals Zofi hebben een online dashboard waarop je op elk moment je administratie kunt inzien.

Boetes

Bij een incomplete of incorrecte boekhouding riskeer je een boete van de Belastingdienst. Ook bij het te laat inleveren van je belastingaangifte is de Belastingdienst niet laks. Dit kan een race tegen de klok betekenen, wat ontzettend veel stress en frustratie kan opleveren.

Wat kan een boekhouder huisarts voor je betekenen?

Een boekhouder voorkomt in elke instantie dat jij een boete krijgt van de Belastingdienst. Ze controleren je administratie en zorgen ervoor dat het op tijd wordt ingeleverd. De Belastingdienst zal er niets op aan te merken hebben.