Blogger
Image default
Zakelijk

Waarvoor wordt een slagboom gebruikt?

Met een slagboom bent u in staat om de toegang tot een bepaald gebied of terrein goed te controleren. Wanneer u met uw voertuig op een parkeerterrein wil komen, waarbij een slagboom wordt gebruikt, kunt u pas doorrijden als de slagboom omhoog is gegaan. Een slagboom wordt vaak gebruikt om toegang te krijgen tot het terrein van een camping, parkeerterrein, privéterrein, jachthaven en vereniging van eigenaren (VVE). Met een slagboom kunt u een terrein niet hermetisch afsluiten. Wilt u toch uw privéterrein hermetisch afsluiten, dan heeft u daar een hekwerk met een toegangspoort voor nodig. Voor een hermetische afsluiting is alleen een hefboom onvoldoende. Met een hefboom kunt u er wel voor zorgen dat er geen ongewenste voertuigen op uw terrein komen, maar u kunt er geen personen mee tegenhouden. Met een slagboom kunt u de in- en uitstroom van voertuigen controleren, maar niet van personen. U zult slagbomen gebruiken als u op uw terrein alleen voertuigen wil toelaten die er thuishoren zoals, de vrachtwagens van uw werknemers, gasten en leveranciers van bepaalde producten. Door gebruik te maken van een kentekencamera kunt de gasten, die niet op uw terrein horen, gemakkelijk weren. De gasten die bij u geregistreerd staan, kunnen, doordat hierbij de slagboom automatisch opengaat als ze ervoor staan, gewoon doorrijden. Dit systeem wordt ook gebruikt bij het in- en uitrijden van een parkeergarage. Bij het uitrijden wordt u gecontroleerd  of u voor het gebruik in de parkeergarage betaald heeft.  Door de slagbomen te combineren met kentekencamera’s, kaartlezers, intercomsystemen, handzenders, lange afstand lezers en GSM-interfaces kan de toegangscontrole worden uitgevoerd zonder tussenkomst van een persoon.

De werking van een slagboom

Het is nog niet zo lang geleden dat de lichte slagbomen met de hand werden bediend. De zware installaties van de slagbomen werden vaak geleverd met een pneumatische of hydraulische aandrijving. Bij een pneumatische wordt de werking geregeld met luchtdruk en bij een hydraulische met olie. Tegenwoordig worden deze systemen bijna niet meer gebruikt. Nu werken de meeste slagbomen door de aandrijving van een elektromotor van 24 Volt. Een handbediende slagboom kost tussen de € 300 en € 1300. De prijs van een complete slagboom die elektrisch wordt aangedreven kost tussen de € 1450 en € 3000.

Het gebruik van slagbomen voor verkeersbeveiliging

Om verkeersstromen van elkaar te scheiden kan een slagboom installatie worden toegepast. Om die reden worden slagbomen vaak toegepast om het verkeer in de stadscentra, winkels en andere terreinen goed door te laten rijden. Deze manier, om op die plaatsen slagbomen toe te passen, wordt de veiligheid van het verkeer verbeterd en zal ook de doorstroming van het verkeer beter zijn. Auto’s die niet op een bepaald weggedeelte mogen komen, kunnen door slagbomen geweerd worden. Daardoor zullen er minder ongelukken gebeuren. De slagboom kan weer buiten werking worden gesteld als er geen kruisend verkeer meer is. Deze slagbomen worden allemaal elektrisch bediend. Slagbomen worden in de praktijk gebruikt om bij bepaalde situaties de veiligheid van het verkeer te verhogen en om te zorgen dat er geen ongewenste voertuigen op een terrein komen.