Blogger
Image default
Aanbiedingen

Belang van Magnesium voor paarden

25% van de gezonden paardenpopulatie heeft een aangetoond tekort aan magnesium. Van de zieke paarden is dit zelfs 55%. Dit is gebleken uit onderzoek van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Waarom magnesium voor paarden

Door de verarmde landbouwgronden komt geregeld te weinig magnesium in het paardenvoer voor. Maar ook hoge gehalten calcium (krijt), kalium en fytaten in het overige rantsoen zorgen ervoor dat magnesium niet goed wordt opgenomen. In stress situaties, zweten en bij een verlaagde pH in het lichaam scheiden de nieren meer magnesium uit. Paardenmagnesium is een intracellulair mineraal. Door de magnesiumwaarden in het bloed te bepalen, krijg je geen betrouwbare diagnose. De bloedwaarden kunnen normaal zijn, terwijl toch sprake is van een magnesiumtekort. Dit komt omdat magnesium elders uit het lichaam wordt vrijgemaakt – veelal de botten – om de tekorten aan te vullen.

Magnesium is een essentieel mineraal en vereist voor het functioneren van het zenuwstelsel, het vrijmaken van energie in de spieren en voor de activatie van meer dan 300 enzymen in het lichaam. Bij een tekort gaat het lichaam het magnesium vrijmaken uit de botten waarbij tevens erg veel calcium en fosfor wordt vrijgemaakt. Paarden met een klinisch magnesiumtekort zijn vaak nerveus en kunnen hun spieren niet goed ontspannen. Bij flink tekort zal doorgaan binnen een week al effect in het gedrag waarneembaar zijn.

Peesproblemen vs. Magnesiumtekort

De mogelijkheid van de een pees om zicht ui te rekken is direct afhankelijk van aangrenzende spier. Als deze spier niet in staat is voldoende uit te rekken, door bijvoorbeeld mg tekort, zal dit tot gevolg hebben dat de druk op de pees en de aanliggende banden en ligamenten zal toenemen. Als deze situatie zich lang voortduurt zal dit leiden tot peesblessures.

Maagproblemen bij paarden

Maagproblemen komen voor bij zowel paarden die in training staan als bij ongetrainde paarden. Bij sport- en recreatiepaarden worden ze bij 17-58% van de poulatie gezien van bij endurance-, draf en renpaarden is dat 50-93%. Ook bij veulens worden geregeld maagproblemen gevonden rond het spenen – 82%.

Paarden hebben dus veel aanleg om maagproblemen te ontwikkelen onder invloed van fysieke en of emotionele stress. Zodra alle stressprikkels worden weggenomen en het rantsoen gevoerd wordt naar de natuurlijke behoeften, zullen in de meeste gevallen de maagproblemen ook vanzelf weer verdwijnen.

De maag en lever van het paard produceren continu zure en bijtende sappen. Het maagzuur is een natuurlijke barrière voor ziektemakers en is nodig voor de activatie van spijsverteringsenzymen en de eiwitvertering. Door vermenging van de bijtende sappen met voedsel zullen de afbrekende spijsverteringsenzymen op het voer inwerken en niet op de want van de maag en darm. Omdat deze sappen continu geproduceerd worden, is het van belang dat paarden bijna continu eten. Voor paarden met maagproblemen wordt geadviseerd maximaal 1 uur zonder ruwvoer en minimaal krachtvoer.

Echter het is niet altijd mogelijk om alle stressprikkels volledig weg te nemen. En het niet functioneren van de maag heeft weer zijn invloed op de verdere spijsvertering van het paard, waardoor onder andere de vezelvertering niet optimaal kan verlopen. Hierdoor ontstaat een negatieve spiraal welke wij graag met ‘Het Nieuwe Voeren’ product EquilinCOMFORT willen doorbreken.

‘Het Nieuwe Voeren’ – natuurlijke paardenvoeding en paardensupplementen

Ben je ook enthousiast over het laatste wetenschappelijk onderbouwde dieet dat voor paarden het meest gezond is? Stap dan ook over op ‘Het Nieuwe Voeren’ en volg de richtlijnen die drs. Annette van Weezel Errens heeft beschreven in haar nieuwste boek over paardenwelzijn. Een gezond paard begint bij een gezonde maag- en darm flora van een paard en de voedingsproducten en paardensupplementen van Equilin helpen hierbij. Bestel online in de Equilin webshop en profiteer van gratis verzending.

https://equilin.eu/