Blogger
Image default
Bedrijven

Tips om werkvitaliteit te verhogen

Een gezonde geest en een gezond lichaam zijn de basis voor werkgeluk, dat weten we inmiddels allemaal wel. Een werkplek waar motivatie, ontspanning, voldoende beweging en gezond eten en drinken centraal staan, zijn een goede basis voor vitale werknemers. Wij geven je graag een aantal tips om de vitaliteit in je organisatie te bevorderen.

 

Bied een rustige werkplek met comfort

Een goed ingerichte kantooromgeving draagt bij aan een gezonde en productieve werkplek. Ergonomische kantoormeubelen en een fijn en rustige werkindeling zorgen ervoor dat werknemers met plezier werken. Een rustige werkplek zorgt voor rust in het hoofd, belangrijk dat het dus geen zooitje is met veel papierwerk of dat werknemers hutjemutje in een kantoortuin zitten waar mensen door elkaar lopen. Denk goed na over de inrichting van het kantoor, want alleen zo zorg je voor een optimale sfeer. Schakel desnoods een specialist in die met je meedenkt, dan weet je zeker dat je geen zaken over het hoofd ziet!

 

Zorg voor de mogelijkheid tot beweging en/of ontspanning

Niet iedereen kan op kantoor natuurlijk een ruimte inrichten die gericht is op beweging. Sommigen natuurlijk wel en je ziet ze steeds vaker: sportruimtes op kantoor. Om even tijdens de middagpauze stoom af te blazen. Of misschien wel vóór of juist ná werktijd. Het welbekende ‘hoofd leegmaken’-momentje.

Natuurlijk is niet ieder kantoor hiervoor geschikt, maar ook zonder speciale ingerichte ruimte kun je dit in de organisatie stimuleren. Wat dacht je alleen al van een rondje wandelen in de middagpauze? Of een zit-sta bureau op de werkplek? Wat je ook steeds vaker ziet, zijn ingerichte ‘loungeplekken’ met een zitzak of een fauteuil om meer ontspannen te telefoneren met een collega of even koffie te drinken om bij te kletsen. Voldoende ontspanning op kantoor (en thuis) is echt noodzakelijk om die werkvitaliteit te borgen. Als werknemers thuiswerken is dat natuurlijk lastig, maar probeer het vanuit de organisatie wel aan te moedigen.

 

Een gezonde kantine

Door het inrichten van een kantine die 1) gezellig is en 2) gericht is op gezond eten en drinken, stimuleer je de gezonde levensstijl ook in de organisatie. Zorgen voor voldoende fruit en bijvoorbeeld de mogelijkheid tot het maken van een lekkere lunch met broodjes, groenten en vleeswaren of misschien wel salades. Gezellig met elkaar lunchen heeft natuurlijk ook een sociale kant en zorgt ervoor dat werknemers even achter hun scherm vandaan zijn. Of je nu werkzaam bent in een grote of kleine organisatie, het is altijd gezelliger om met je collega’s te eten dan alleen (of alleen achter je computer). Stimuleer dit als werkgever dan ook! De middag zal dan veel productiever verlopen dan wanneer mensen hun ‘bammetje’ snel achter de computer opeten.

 

Hulp nodig bij het vitaler maken van je werkplek?

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het vitaler maken van je werkplek? Een specialist, zoals een kantoorinrichter, denkt met je mee over een goede inrichting van de bureaus, maar ook over een ideale opstelling voor je kantine, geeft inspiratie op het gebied van in te richten sociale ruimtes, maar denkt ook over praktische zaken na. Niet eens zo gek dus, om iemand mee te laten kijken in het gehele proces. Op naar een vitale werkvloer!