Blogger
Image default
Financieel

Zo werken online boekhoudprogramma’s voor zzp’ers

Online boekhouden is de meest eenvoudige manier van boekhouden, maar waarom? In een online boekhoudprogramma wordt vrijwel bijna alles voor je gedaan. Het enige wat je moet doen, is de boekhouding bijhouden. Naast het gemak bespaar je ook een hoop tijd en geld. Maar hoe werkt zo’n online boekhoudprogramma nou eigenlijk? 

Mogelijkheden van online boekhoudprogramma’s

Hoe een online boekhoudprogramma werkt, hangt natuurlijk af van welk pakket en welk programma je hebt gekozen. Maar wat alle boekhoudprogramma’s met elkaar gemeen hebben, is dat ze ontwikkeld zijn om op een zo eenvoudig mogelijke manier je boekhouding te kunnen doen. Je kunt hierbij ervoor kiezen om geheel zelfstandig je zzp boekhouding bij te houden, of om dit samen met een accountant te doen. 

 

Bij de meeste boekhoudprogramma’s heb je direct inzicht tot je btw-aangiftes, jaarrekeningen en inkomstenbelasting aangifte. Per boekhoudprogramma zijn er verschillende mogelijkheden. 

6 stappen van online boekhouden

  1. Factureren

Bij een online boekhoudprogramma is het mogelijk om klantgegevens direct te koppelen aan een nieuwe factuur, ook kunnen producten of diensten worden toegevoegd. Daarnaast kun je gemakkelijk gegevens opslaan en in één knop verzenden. Zo heb je binnen 1 minuut een factuur gemaakt, verstuurd en direct op de juiste plek van je boekhouding.

 

  1. Bankbetalingen

Wanneer je jouw boekhoudprogramma koppelt aan jouw bank, is het niet meer nodig om de bankbetalingen over te typen. Je kunt nu gemakkelijk in één klik je banktransacties downloaden. Daarnaast heb je direct inzicht in je financiële cijfers.

 

  1. Automatiseren

Met een boekhoudprogramma is het mogelijk om gegevens op te slaan en later makkelijk weer toe te voegen. Zo kun je bijvoorbeeld een standaard productbeschrijving opslaan en vervolgens snel selecteren. Het programma houdt dan ook alle gegevens en cijfers automatisch bij.

 

  1. Controle

Het is verstandig om je boekhouding regelmatig te controleren. Hiervoor kun je een boekhouder inschakelen, maar het is ook mogelijk om contact op te nemen met de helpdesk van jouw gekozen boekhoudprogramma.

 

  1. Btw-aangifte

Een online boekhoudprogramma maakt het mogelijk om je btw-aangifte automatisch te laten doen. Je kunt direct het geld voor je btw-afdracht reserveren. Dit kun je doen via de speciale btw-overzichten.

 

  1. Winst-en-verliesrekening

Het programma maakt automatisch een winst-en-verliesrekening en werkt deze ook bij. Aan het eind van het jaar hoef je simpelweg alleen nog de jaarafsluiting te doen volgens de regels van de Belastingdienst.


Wil jij weten welke online boekhoudprogramma het beste bij jou past? Een zzp platform geeft jou meer informatie over boekhouden voor zzp’ers. Daarnaast is het ook mogelijk om boekhoudprogramma’s met elkaar te vergelijken zodat jij een goede match kan vinden.