Blogger
Image default
Fotografie

Fotograaf Zwolle

De Peperbus, Dinoland, het Herman Brood Museum en boekhandel Waanders in de Broeren: zomaar wat attracties in Zwolle. Maar deze stad heeft nog veel méér om trots op te mogen zijn. De hoofdstad van Overijssel is trouwens niet alleen een prettige plek om te bezoeken, maar is ook een regionale hub van bedrijvigheid. Van fabrieken tot boerenbedrijven, van meubelboulevards tot autodealers, je vindt het hier allemaal. Dat maakt Zwolle tegelijkertijd een aantrekkelijke woonplaats.

Ook als je online zoekt naar een fotograaf in Zwolle, krijg je allerlei resultaten voorgeschoteld. Dat kan het moeilijk maken om een keuze te maken. Want waar moet je op letten als je zoekt naar een fotograaf? Zwolle doet er daarom goed aan om dit artikel te lezen. Hieronder leggen we uit wat een goede fotograaf van een goedbedoelende amateur onderscheidt en hoe zo’n ervaren en kundige professional te werk gaat. 

De kenmerken van een goede fotograaf

Zwolle bezit, met zijn bijna 130.000 inwoners, heel wat getalenteerde professionals. Daar behoren ook fotografen toe. Een goede fotograaf is al van jongs af aan gefascineerd –misschien zelfs geobsedeerd– door de fotografie. 

Hij heeft kennisgemaakt met die goede oude fotorolletjes, heeft zelf foto’s ontwikkeld en afgedrukt, en heeft de opmars van de digitale fotografie meegemaakt. Op een gegeven moment heeft óók de overstap van film naar lichtgevoelige sensor gemaakt, al blijven die filmrolletjes een zekere charme houden.

Talent en passie gaan vaak hand in hand, maar daarmee alléén kom je er niet. Een goede opleiding en experimenteren met verschillende stijlen en accessoires zorgen ervoor dat een fotograaf zich tot een compleet professional ontwikkelt. 

Het materiaal van de fotograaf

Een professionele fotograaf, of hij nu in Zwolle werkt of ergens anders, heeft een breed assortiment aan materiaal tot zijn beschikking. Op die manier is hij op allerlei omstandigheden en onderwerpen voorbereid. Ga maar na: een sportfotograaf zal een telelens nodig en bescherming tegen de regen meenemen, terwijl een portret- of bedrijfsfotograaf een flitser en reflectiescherm nodig heeft. En de gemiddelde vastgoedfotograaf is tegenwoordig ook een behendig dronepiloot.

Ook voor de nabewerking beschikt een fotograaf over geavanceerde apparatuur en software. In het geval van modefoto’s, waarbij de kleuren op het scherm van de potentiële koper net zo moeten zijn als die van de stoffen in het echt, gebruikt een serieuze modefotograaf gekalibreerde monitoren tijdens het editen van de foto’s.

Buitenshuis en in de studio

Afhankelijk van jouw wensen zoek je naar een fotograaf die in de buitenlucht werkt of een eigen studio heeft. Voor vastgoed fotografie zoek je vanzelfsprekend naar een fotograaf die in de buurt van het object woont, zodat de reistijd of de in rekening gebrachte kilometers minimaal zijn. 

Een eigen studio is vooral wenselijk wanneer je een fotograaf zoekt om jouw producten (mits draagbaar) te fotograferen. Dan kan het dus ook om fashion gaan. Ook voor portretfotografie is een studio handig, maar niet noodzakelijk. Een ervaren fotograaf maakt net zo graag portretten op locatie, of dat nu binnenshuis is of buiten in de schaduw. Het grote voordeel van een studio is dat de fotograaf er altijd de perfecte omstandigheden kan creëren, ook als het buiten regent of stormt, als het er koud is of donker. 

Wie is de beste fotograaf van Zwolle?

Het is niet zo eenvoudig om de vraag te beantwoorden wie de beste fotograaf Zwolle is. Je kunt natuurlijk een Google-zoekopdracht uitvoeren en de beoordelingsscore van klanten bekijken. Maar besef dat deze score niet altijd representatief is. Sommige fotografen geven korting of cadeautjes in ruil voor een (hoge) klantbeoordeling, terwijl er ook negatieve reviews van concurrerende fotografen zijn gespot. Het is jammer dat zoiets gebeurt, maar tegelijkertijd komt dit in alle takken van industrie voor.

Rondvragen in je eigen netwerk kan natuurlijk óók de beste fotograaf van Zwolle opleveren. Vraag daarom aan vrienden, kennissen, collega’s en zakenrelaties wat ze zo goed aan een Zwolse fotograaf vonden en je wordt al snel in de juiste richting gestuurd. 

Kijk ook eens buiten Zwolle

Ook in de wijde regio rond Zwolle zijn talentvolle en ervaren fotografen te vinden. Neem bijvoorbeeld Vincent Hartman, die is opgeleid aan de Fotoacademie in Groningen. Dankzij zijn commercieel economische achtergrond denkt hij actief mee met bedrijven als het gaat om reclamefotografie, bedrijfsfotografie, fashion shoots of productfotografie. Samen met Iris Hartman, die is afgestudeerd aan de University of Applied Photography te Rotterdam, vormt hij een ijzersterk team fotografen in de regio Zwolle. Om precies te zijn bevindt hun STUDIOVHF zich in Heino, tussen Zwolle en Raalte.