Blogger
Image default
Gezondheid

Geen band met pasgeboren baby

Als vader kun je het gevoel hebben dat je in het nadeel bent als het gaat om de band met je baby in vergelijking met de moeder. Immers, moeders dragen de baby 9 maanden in de baarmoeder. En ook na de geboorte vinden moeders het vaak gemakkelijker om een hechte band met hun kind te vormen. Ze hebben nog 3 maanden zwangerschapsverlof en geven vaak borstvoeding. Maak je geen zorgen, er zijn veel verschillende manieren waarop je baby een band met je kan krijgen, en met deze 9 tips kun je dat stimuleren.

De eerste uren na de geboorte
Blijf dicht bij je baby in de eerste uren na de geboorte. Vaders hebben vaak de mogelijkheid om onmiddellijk na de geboorte bij hun pasgeborene te zijn, terwijl de moeder na de geboorte wordt verzorgd. Dus maak hier gebruik van! Baby’s zijn na de geboorte vaak erg oplettend en zoeken meteen oogcontact. Wie weet ben jij wel de eerste die je baby ziet! Dit is een goed begin voor het bindingsproces.

Wees er vanaf het begin bij
Soms lijkt het zo makkelijk voor je partner, terwijl jij als vader geen idee hebt hoe je met je baby moet omgaan. Dat is niet erg, het is iets dat veel vaders (de meeste!) hebben. Een veelgemaakte fout is dat vaders gaan werken terwijl de kraamverzorgster aanwezig is. Het is beter als u beiden alles hoort van de geboortebegeleidster en vanaf het begin betrokken bent bij alle aspecten van het leven van uw baby.

Praat met je baby
Je baby kent je stem al van in de baarmoeder en zal die meestal snel herkennen. Onderzoek heeft aangetoond dat uw baby al vanaf 23 weken zwangerschap reageert op geluiden buiten de baarmoeder. Een baby die de stem van zijn vader regelmatig hoort, zal hem daarom na de geboorte herkennen. Je spreekt vaak automatisch met een hogere stem als je tegen je baby praat. Baby’s houden ook van deze hogere stem, dus dat is prima. De meeste baby’s vinden het ook leuk om liedjes te zingen.

Een ander belangrijk punt is dat uw baby leert spreken van de volwassenen om hem heen. In de praktijk zullen dit vooral u en uw moeder zijn, dus is het belangrijk dat u veel met uw baby praat. Vertel je kind gewoon wat je overdag aan het doen bent. Bijvoorbeeld: “We gaan nu een lekker fruithapje eten. Kijk, ik ben de banaan aan het prakken. Dat vind je leuk, nietwaar? Doe gewoon je mond open. Dat is goed. Nu kun je nog een hapje nemen. Het is dus niet nodig om kinderachtige uitdrukkingen te gebruiken.

Geef een fles
Voor baby’s is drinken een van de eerste levensbehoeften. Flesvoeding is dus een prachtige gelegenheid om een band met uw baby op te bouwen. Als u ervoor gekozen hebt borstvoeding te geven, ligt de situatie voor u als vader iets gecompliceerder. Maar als je kolft, kun je ook de fles geven.

Bad of bed
Samen in bad gaan is erg leuk en een goed moment voor de vader-baby band. De baby in of uit bed halen kan ook een plezierige bezigheid zijn.

Dicht bij jou
Omdat baby’s nog niet kunnen praten, verloopt alle communicatie via tast, reuk, gehoor, zicht en smaak. In de eerste paar weken is gevoel heel belangrijk. Daarom is het dragen van je baby op je blote borst een geweldige manier om een band te krijgen. Door het huid-op-huidcontact kan de baby dezelfde band met u opbouwen als met de moeder tijdens de borstvoeding. Je baby voelt je huid, hoort je hartslag en ruikt je lichaamsgeur.

Oogcontact
Oogcontact is een van de manieren waarop een pasgeboren baby kan communiceren. U zult merken dat als uw baby wat oplettender wordt, hij of zij u al snel zal gaan aankijken. Dus maak veel oogcontact met je baby.

Spelen en ravotten
Vaders zijn vaak erg goed in het spelen en ravotten met hun kinderen. Trek grappige gezichten, houd de baby hoog in de lucht of maak grappige geluiden: Baby’s houden hiervan! Het is een manier om de gehoor- en gezichtszintuigen aan te spreken, en niets is zo aanstekelijk als de lach van een baby. Lees ook: Contact met uw baby door middel van spraak, spel en beweging.

Lees over baby’s en het opvoeden van kinderen
U bent niet de enige vader die zich onzeker voelt als het gaat om de zorg voor of de opvoeding van uw kind. U kunt dit gevoel snel verminderen door veel tijd met uw kind door te brengen, uw partner om informatie te vragen en veel over het onderwerp te lezen. En je zult zien dat je je snel zelfverzekerder zult voelen.

https://www.ouderinfo.com/baby/hoe-je-een-sterke-band-met-je-pasgeboren-baby-kunt-opbouwen/