Blogger
Image default
Industrie

Zilveren munten verkopen: waarop moet u goed letten?

Als u zilveren munten in uw bezit hebt en uw zilveren munten verkopen wilt om over wat extra geld te beschikken, dan kan dat natuurlijk. Maar aan wie kunt u deze munten het beste verkopen? En waar moet u goed op letten als u uw zilveren munten verkopen wilt?

Lees snel verder voor de antwoorden op deze vragen. En doe uw voordeel met ons advies en de aandachtspunten om op een slimme manier uw zilveren munten te verkopen.

 

Aan wie kunt u het beste zilveren munten verkopen?

Zilveren munten verkopen kunt u het beste doen bij een erkende juwelier of muntinkoper. Belangrijk is natuurlijk dat u een eerlijke prijs krijgt voor de verkochte munten. De koper moet betrouwbaar zijn en de verkoop moet in alle veiligheid kunnen gebeuren. Daarom is het aan te raden om voor een erkende juwelier of inkoper te kiezen en uw munten niet zomaar te koop te zetten op online verkoopwebsites als Marktplaats, Speurders of soortgelijke sites.

 

Controleer van te voren de keurmerken en waarde

Alle zilveren munten die in Nederland gekocht of verkocht worden, moeten over een zogenoemde keur of keurmerk beschikken. Deze keurmerken geven het zilvergehalte aan in drie categorieën: 1e gehalte (getal 925), 2e gehalte (getal 835) en 3e gehalte (800). De prijs die voor zilver wordt gerekend, is afhankelijk van het gewicht van de munt en het zilvergehalte, maar ook de ouderdom van munten speelt een rol bij de waarde.

 

Probeer het materiaal te buigen

Als er geen keurmerken aanwezig zijn of u niet (via getallen) kunt achterhalen wat het zilvergehalte is, dan kunt u proberen om het materiaal te buigen. Zilver buigt relatief eenvoudig. Lukt dit buigen niet, dan heeft u niet met zilver van doen.

 

Laat een inkoper de waarde bepalen

Nadat u de zilveren munten thuis heeft gewogen, kunt u richting een inkoper gaan die de zilverwaarde bepaalt. Dit gebeurt met een soort vloeistof, toetswater, waarmee via de zogenoemde toetssteenmethode het zilvergehalte wordt bepaald. Belangrijk is echter om uw munten thuis echt te wegen, zodat het juiste gewicht wordt gerekend en u een eerlijk bedrag voor uw munten krijgt.