Blogger
Image default
Marketing

MKB’ers en websites. Bouw je website zelf!

Veel MKB-bedrijven laten hun websites maken door een professioneel bureau. Dit komt vaak omdat men denkt dat het maken van een website lastig is. En dat er technische kennis mee gemoeid gaat.

Deels is dit waar. Je kunt het natuurlijk zo moeilijk maken als je zelf wilt, maar hier zal dan ook een prijskaartje aan hangen.

Tegenwoordig is het ook vrij simpel mogelijk om zelf een website te bouwen. Je kunt dit bijvoorbeeld als taak bij de marketingafdeling neerleggen. Zij zullen over het algemeen het meest te maken krijgen met de website.

Welke kennis heb je nodig?

Maar welke kennis heb je dan nodig om een website te maken? Met WordPress zijn de mogelijkheden tegenwoordig oneindig. Zonder enige kennis van zaken codes kun je tegenwoordig vrij eenvoudig een professionele website in elkaar flansen.

De valkuil is echter dat al deze mogelijkheden ook averechts kunnen gaan werken. Doordat de mogelijkheden oneindig zijn, en de marketingafdeling over het algemeen geen kennis van code heeft, kan een website al snel te zwaar worden. Dit gaat dan ten koste van de laadtijd van de website.

Er zijn genoeg gratis tools om de snelheid van je website te testen. Denk bijvoorbeeld aan PageSpeed Insights. Dit is de tool van Google zelf.

Website maken en SEO

Veel bureaus die websites maken geven als argument dat je wat betreft vindbaarheid beter je website niet zelf kunt maken. Maar over het algemeen weet een marketing afdeling meer over websites, dan een web developer. Zij kunnen er beter voor zorgen dat de basis op orde is. Denk aan:

  • Iedere pagina heeft een H1 en een SEO titel
  • Alle pagina’s laden snel
  • Afbeeldingen zijn geoptimaliseerd en hebben een alt tekst
  • Er staat voldoende content op iedere pagina
  • Er bestaat een goede interne linkstructuur

En zo kan je nog wel even doorgaan.