Blogger
Image default
Zakelijk

Dood begraven worden in een levende doodskist

Delftse studenten zochten naar een meer efficiënte ‘compostering’ voor het begraven lichaam”. Begraven blijkt  vervuilend en milieubelastend door (vreemde) stoffen in ons lichaam die na het overlijden in de grond terecht komen. Ze ontwikkelden een “levende” grafkist die dit probleem oplost.  Met de startup “Loop” willen de studenten een verandering in het begraven teweeg brengen. Zij ontwikkelden een doodskist die het lichaam verteert en giftige stoffen omzet in gezonde voedingsstoffen voor de bodem. 

Een verandering die overigens past in een trend die al langer gaande is op het gebied rondom de dood; van uitvaarten tot aan grafmonumenten en grafkunst – alles wordt persoonlijker, bewuster en meer maatwerk.

 

In de Dood één met de natuur

Het uitgangspunt van de Loop is om na het overlijden weer eén te worden met de natuur. Living Cocoon  ontwikkelde het concept én de uitvoering van de eerste levende grafkist. Een belangrijke stof van de kist is mycelium. Dat is een nog levende schimmel die meestal onder de grond groeit in wortelstructuren van bomen, struiken, planten en paddenstoelen groeit.

Schimmels zijn belangrijk in de natuur. Door dat ze dode materialen verteren tot nuttige stoffen kun je ze de recyclers van de natuur noemen. Mycelium bestaat uit een netwerk van schimmeldraden die afgestorven materialen (dierlijk en plantaardig) omzet tot nieuwe voeding voor planten.

Volgens Loop-oprichter Bob Hendrix kun je Mycelium gerust de allergrootste recycler van de natuur noemen. Zelfs giftige stoffen, zoals olie, plastic en metaal zet Mycelium om tot bruikbare stoffen

Dood als basis voor Nieuw

Een doodskist gemaakt met Mycelium lost eenmaal begraven in de grond in een week of vier compleet op. In een standaard houten kist duurt het wel tien jaar eer een begraven lichaam volledig “gecomposteerd” is. Milieubelastende  stoffen komen daarbij in de grond terecht en worden maar deels omgezet tot ongevaarlijke stoffen. Een lichaam begraven is in de “Living Cocoon”verteert binnen twee tot drie jaar. Niet alleen zal het lichaam sneller verteren; ook worden schadelijke en vervuilende stoffen veilig omgezet. Het overleden lichaam wordt voeding en een verrijking voor de natuur in plaats van een bron van vervuiling.

Interesse in persoonlijke uitvaarten, begrafenissen en grafmonumenten

Maar is er wel vraag is naar weer een ander type andere doodskist. Er zijn tenslotte al lijkwades van vilt, grafkisten van wilgenteken, bamboe en zelfs karton! Cissy van Winden directrice van uitvaartonderneming MargotSiebenlist (www.margotsiebenlist.nl) is positief. Er is volgens haar sowieso veel interesse om uitvaarten en alles rondom de dood persoonlijker te maken. Uitvaarten zijn inmiddels bijna allemaal persoonlijk en op maat gemaakt. Nabestaanden willen er actief bij  betrokken zijn, of het grotendeels zelf organiseren. 

Deze trend van meer persoonlijke uitvaarten en bijzondere grafkisten zie ook steeds vaker terug bij het kiezen van een grafsteen of grafmonument.

Persoonlijk gedenkteken,  grafmonument of grafkunst.

Grafzerken en grafstenen zijn in meerderheid nog steeds standaard en van steen gemaakt. Bij kinder- en babygraven overheersen kleuren en speelse vormen. De trend bij grafmonumenten en grafstene voor volwassenen is ook meer persoonlijk, uniek en zelfs ronduit artistiek. Grafkunst is onder een select publiek populair. Nabestaanden kiezen vaker voor een uniek en persoonlijk gedenkteken, liefst door een grafkunstenaar ontworpen. Materialen als glas, RVS en cortenstaal voor grafmonumenten zijn populair.  Grafkunst verheft het graf tot een bijzondere gedenkplek met een artistiek en kunstzinnig monument speciaal op verzoek van de nabestaanden ontworpen.

Begraven worden in een bijzondere kist

Naast de gebruikelijke houten doodskist wordt steeds vaker gekozen voor alternatieven als vilten lijkwades, kisten van riet of wilgentenen. Geliefd zijn ook kisten van Nederlands hout omdat ze minder milieubelastend zijn.

 

Deze levende doodskist is een welkome uitbreiding van het grafkisten assortiment waaruit gekozen kan worden. Het bijzondere van deze kist is het milieuaspect. Met de keuze voor deze kist voegt u daadwerkelijk iets toe aan de natuur. De Living Cocoons zijn inmiddels uit de experimentele fase en beschikbaar. Informeer bij uw uitvaartverzorger naar de mogelijkheden.

Jeroen Stok

Dit artikel werd geschreven door Jeroen Stok.  Jeroen is beeldhouwer en ontwerpt behalve grafkunst ook RVS sculpturen en kunst in opdracht. Gestileerde moderne kunstwerken die een opvallend lichte en positieve uitstraling hebben. Het ontwerpen van grafmonumenten in samenspraak met nabestaanden is een belangrijk onderdeel van zijn werk, dat meestal meer betekenis heeft voor mensen dan een “gewoon” kunstwerk. 

Memorabel Afscheidsmonumenten – Jeroen Stok

Moezelstraat 72

8226LB Lelystad

06-49 351 338

Kom in contact met deze grafkunstenaar
https://www.memorabel.nl/