Blogger
Image default
Zakelijke dienstverlening

Koffiemokken op kantoor, doe het goed

Stel je een vroege ochtend voor op kantoor. De zonnestralen sijpelen door de ramen terwijl je je hand uitstrekt naar je favoriete koffiemok. Het gevoel van de mok, het gewicht, de warmte, het is allemaal een deel van je dagelijkse ritueel. Maar heb je je ooit gerealiseerd hoe die kleine keuze van je koffiemok een groot verschil kan maken voor onze planeet?

Herbruikbaar boven wegwerp

Vanaf 1 januari 2024 zullen wegwerp koffiebekers geschiedenis zijn op kantoor, dankzij de nieuwe wetgeving. De verschuiving naar herbruikbare koffiebekers heeft niet alleen milieubelangen, maar verandert ook de koffie-ervaring zelf.

De kunst van de keuze

Bij het kiezen van je nieuwe kantoormokken zijn er in principe twee hoofdmaterialen om te overwegen: keramiek en kunststof. Elk materiaal heeft zijn eigen charme en functionaliteit:

Kunststof koffiebekers

Voordelen:

 • Budgetvriendelijk.
 • Veerkrachtig en minder kans op breuk bij vallen.
 • Milieubewust door lagere CO2e impact tijdens productie.
 • Lichtgewicht en diverse designs voor onderweg.

Nadelen:

 • Kan resten en geuren vasthouden.
 • Kan uitdagingen bieden bij het drogen in vaatwassers.
 • Verkleuring en vervorming over tijd.

Keramiek koffiebekers

Voordelen:

 • Luxe gevoel en uitstraling.
 • Non-poreuze oppervlakte behoudt de pure smaak van koffie.
 • Duurzaam met een levensduur van duizenden gebruiken.
 • Elegantie in designs en mogelijkheden voor bedrukking.

Nadelen:

 • Breukgevoelig.
 • Hogere energieconsumptie bij productie.
 • Iets duurder dan kunststof alternatieven.

Meer dan alleen een mok

Deze overgang gaat niet alleen over het vervangen van een voorwerp. Het gaat over het herdefiniëren van de koffiecultuur op kantoor. Deze nieuwe SUP wetgeving koffiebekers legt niet alleen de nadruk op het milieu, maar ook op het belang van kwaliteit en ervaring. 

Stap voor Stap

Bij het voorbereiden op deze overgang is het van belang om bewuste keuzes te maken die passen bij de behoeften en cultuur van jouw kantoor. Hier zijn enkele stappen om te overwegen:

 1. Evalueer je behoeften: Overweeg het aantal werknemers, de frequentie van koffiepauzes en de voorkeur voor het soort mokken.
 2. Budget: Stel een realistisch budget vast. Hoewel sommige herbruikbare mokken initieel duurder kunnen zijn, zijn de langetermijnvoordelen zowel financieel als ecologisch aanzienlijk.
 3. Voorlichting: Informeer je medewerkers over de voordelen van deze verandering, zowel voor het milieu als voor hun dagelijkse koffie-ervaring.

Met een bewuste en weloverwogen aanpak kun je deze overgang soepel en effectief laten verlopen, terwijl je ook bijdraagt aan een duurzamere toekomst en een verbeterde koffiecultuur op kantoor.

Waarom deze verschuiving belangrijk is

Deze verschuiving van wegwerp naar herbruikbare koffiemokken is meer dan alleen een trend of een wettelijke verplichting. Het is een noodzaak in een wereld die kampt met groeiende milieuproblemen. Onze dagelijkse consumptiegewoonten hebben een directe impact op de gezondheid van onze planeet, en koffiemokken op kantoor zijn hierop geen uitzondering.

De Impact van wegwerp

Wist je dat miljarden wegwerpbekers elk jaar op vuilnisbelten belanden en niet biologisch afbreekbaar zijn? Dit betekent dat die ene koffie die je in de ochtend pakt, honderden jaren kan blijven bestaan in de vorm van afval. Voeg daarbij de energie en de hulpbronnen toe die nodig zijn om deze wegwerpbekers te produceren, en je hebt een recept voor ecologische rampspoed.

Een cultuur van duurzaamheid creëren

De overgang naar herbruikbare koffiemokken kan een startpunt zijn voor het cultiveren van een duurzamere werkplek. Dit is niet alleen goed voor de planeet, maar het kan ook de bedrijfscultuur versterken en het welzijn van werknemers verbeteren.

Voordelen voor bedrijven

 • Kostenbesparing op de lange termijn: Hoewel de initiële investering in herbruikbare mokken hoger kan zijn, zullen de kosten op de lange termijn aanzienlijk lager zijn dan het continu aanschaffen van wegwerpbekers.
 • Versterkt merkimago: Bedrijven die actief milieuvriendelijke praktijken bevorderen, worden vaak gezien als maatschappelijk verantwoordelijk, wat het imago kan verbeteren.
 • Minder afval: Minder wegwerpbekers betekent minder afval, wat betekent minder afvalverwerkingskosten.

Voordelen voor werknemers

 • Betere koffie-ervaring: Veel mensen beweren dat koffie beter smaakt uit een keramische of hardplastic beker in vergelijking met papieren wegwerpbekers.
 • Gevoel van gemeenschap: Het hebben van persoonlijke mokken kan een gevoel van gemeenschap en verbondenheid op de werkplek bevorderen.
 • Bijdragen aan een goede zaak: Weten dat je deel uitmaakt van een positieve verandering kan het moreel en de tevredenheid van werknemers verhogen.

Op naar een betere toekomst

In de huidige wereld is duurzaamheid geen keuze meer, maar een noodzaak. De overstap naar herbruikbare koffiemokken op kantoor is een kleine stap in de richting van een grotere verandering. Het gaat niet alleen om het verminderen van afval, maar ook om het veranderen van onze mentaliteit en het maken van bewustere keuzes voor een betere toekomst.

https://www.mokken-fabriek.nl/