Blogger
Image default
Alarmsysteem

Beveilig je bedrijf volgens de Verbeterde Risicoklassenindeling

De VRKI kaart (Verbeterde Risicoklassenindeling kaart) is een tool die door beveiligingsbedrijven wordt gebruikt om het beveiligingsniveau te bepalen. Bedrijven kunnen hiermee hun beveiligingsrisico’s in kaart laten brengen en passende maatregelen nemen om deze risico’s te verminderen.

Beveiliging is een belangrijk aspect voor bedrijven, omdat zij verantwoordelijk zijn voor de bescherming van hun eigen werknemers, klanten en eigendommen. De VRKI kaart biedt een gestructureerde aanpak voor bedrijven om hun beveiligingsniveau te verbeteren.

Risicoklassen

De VRKI kaart werkt met risicoklassen, waarbij bedrijven worden ingedeeld op basis van hun risicoprofiel. Er wordt onder andere gekeken naar de waarde en kwetsbaarheid van de bedrijfsmiddelen, de kans op een inbraak en de impact van een inbraak. Op basis van deze factoren wordt een risicoklasse toegekend. Er zijn in totaal vier risicoklassen op de VRKI kaart, namelijk:

Risicoklasse 1: Dit is de laagste risicoklasse en wordt toegekend aan bedrijven met een laag risicoprofiel. Hierbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld kantoren zonder waardevolle bedrijfsmiddelen.

Risicoklasse 2: Dit is de op één na laagste risicoklasse en wordt toegekend aan bedrijven met een gemiddeld risicoprofiel. Hierbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld winkels of bedrijven met waardevolle voorraden.

Risicoklasse 3: Dit is de op één na hoogste risicoklasse en wordt toegekend aan bedrijven met een hoog risicoprofiel. Hierbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld juweliers, tankstations en geldautomaten.

Risicoklasse 4: Dit is de hoogste risicoklasse en wordt toegekend aan bedrijven met een zeer hoog risicoprofiel. Hierbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld banken, overheidsgebouwen en opslagplaatsen voor waardevolle goederen.

Bedrijven kunnen vervolgens aan de hand van de risicoklasse passende beveiligingsmaatregelen nemen. Hierbij kan gedacht worden aan fysieke maatregelen, zoals het installeren van camera’s, alarmsystemen en toegangscontrolesystemen. Maar ook organisatorische maatregelen, zoals het opstellen van protocollen en het trainen van personeel op het gebied van veiligheid, zijn belangrijk.

Het is van groot belang dat bedrijven regelmatig hun beveiligingsniveau evalueren en waar nodig maatregelen nemen. De VRKI kaart biedt hierbij een goede basis en kan helpen bij de beveiliging van bedrijfspanden.