Blogger
Image default
Eten en drinken

Wat is het verschil tussen goedkope en dure whisky?

Whisky is verkrijgbaar in alle prijsklassen. Voor € 15 heb je al een fles in huis. Maar de liefhebber weet dat whisky ook een stuk duurder kan zijn. Waarom eigenlijk? Wat is het verschil tussen een goedkope en dure whisky?

Soort whisky

Zoals je weet is blended whisky goedkoper dan een single malt. Zo zitten er ook grote prijsverschillen tussen bourbon, grain whisky of whiskey. Om het verhaal een beetje overzichtelijk te houden beperken we ons hier tot de favoriet van veel kenners: de single malt whisky.

Wat beïnvloedt de prijs van whisky?

Een van de zaken die de prijs van whisky bepaalt is de leeftijd. Hoe langer gerijpt, hoe duurder. Niet alleen omdat rijping tijd en geld kost, maar ook omdat een oudere whisky meer tijd heeft gekregen om op smaak te komen. Een oudere whisky is vaak beter, maar… dat kan niet gegarandeerd worden. Veel hangt af van jouw smaak, maar ook van het vakmanschap van de destilleerder.

Wat maakt een whisky “goed”?

Wist je dat whisky uit bepaalde gebieden vaak beter is dan uit andere? Het geheim zit hem in het gebruikte water. Maar er is meer: een zilte zeelucht geeft een andere smaak dan de frisse lucht in de bergen. Elke regio levert een unieke eigen single malt. En wat dacht je van de rijping? De omgevingstemperatuur en de luchtvochtigheid hebben hier grote invloed op de smaak.

Behalve deze omgevingsfactoren speelt het productieproces een grote rol bij de kwaliteit. Wordt de whisky tweemaal gedestilleerd, of driemaal? Hoe vaker gedestilleerd, hoe zuiverder de smaak. Maar daar hangt wel een prijskaartje aan.

Ook de ervaring en het vakmanschap van de destilleerder speelt natuurlijk een grote rol.

Het draait om smaak

Alle genoemde factoren hebben impact op de kwaliteit. Daar staat iets tegenover: vakmanschap, jaren rijping, extra productiestappen zorgen allemaal voor een hogere prijs. Is de betere kwaliteit die meerprijs waard? Dat beslis alleen jij. Er zijn prima whisky’s tegen een lagere prijs verkrijgbaar voor het “doordeweeks” gebruik. Daarmee bespaar je geld, zodat je voor de speciale gelegenheden een écht goede whisky kunt kopen!

https://elitewhisky.com/