Blogger
Image default
Gezondheid

Wat zijn verschillende oorzaken voor gezondheidsproblemen bij je immuunsysteem?

Er is geen eenvoudig antwoord op deze vraag. Er zijn een aantal dingen die gezondheidsproblemen met het immuunsysteem kunnen veroorzaken. De verdedigingsmechanismen van het immuunsysteem kunnen door een groot aantal factoren worden verzwakt. Hier bekijken we hoe het immuunsysteem functioneert en enkele van de zaken die kunnen leiden tot een gecompromitteerd immuunsysteem.

Bacteriën indringen

De eerste verdediging van het immuunsysteem waarmee bacteriën en andere indringers te maken krijgen is de huid. De huid bevat keratine (dat de groei van bacteriën tegengaat) en de talgklieren, waaruit haren groeien en talg wordt afgescheiden. Sebum bestaat uit vetzuren en remt de groei van sommige soorten bacteriën en schimmels. Als de huid gezond is en goede gezondheidsgewoonten worden toegepast, zoals het wassen van de handen voor het aanraken van het gezicht, dan kunnen veel indringers het lichaam niet goed binnendringen.

Bepaalde virussen, ziektekiemen, bacteriën en schimmels worden door de lucht verspreid, maar in de longen en de bovenste luchtwegen is een immuunsysteem ingebouwd om ze te bestrijden. De trilharen (kleine haartjes) in neus, keel en longen kunnen vreemde voorwerpen opvangen en helpen uitdrijven door hoesten en niezen. 

Roken

Het roken van sigaretten kan gezondheidsproblemen veroorzaken voor het immuunsysteem, omdat de nicotine deze kleine haartjes verlamt, waardoor bacteriën of virussen langer in de luchtwegen kunnen blijven dan nodig is. Sigaretten roken belemmert ook het vermogen van het lichaam om vitamine C en andere essentiële voedingsstoffen op te nemen. Vitamine C speelt een belangrijke rol bij een goed functionerend immuunsysteem.

Witte bloedcellen zijn de primaire infectiebestrijders in het verdedigingsmechanisme van het immuunsysteem. Elke ziekte, aandoening of chemische stof die het vermogen van het lichaam om voldoende witte bloedcellen te produceren aantast, kan gezondheidsproblemen veroorzaken voor het immuunsysteem. Bovendien kan een gebrek aan de juiste voeding die het lichaam nodig heeft om witte bloedcellen te produceren, leiden tot problemen met het immuunsysteem.

Ziekten

Ziekten die kunnen leiden tot een gecompromitteerd immuunsysteem zijn HIV/AIDS en een aantal aangeboren afwijkingen die betrekking hebben op de lymfeklieren en andere delen van de verdedigingsmechanismen van het immuunsysteem. De behandeling van deze ziekten leidt niet altijd tot een gezonde werking van het immuunsysteem.

In andere gevallen leidt de behandeling van sommige ziekten tot een gecompromitteerd immuunsysteem. Reumatoïde artritis, lupus, de ziekte van Crohn en een aantal andere ziekten worden theoretisch veroorzaakt door een disfunctie van het immuunsysteem, waarbij witte bloedcellen gezonde ziektevrije cellen van het lichaam aanvallen en ontstekingen veroorzaken. 

De behandeling van deze ziekten met immunosuppressieve geneesmiddelen veroorzaakt in sommige gevallen gezondheidsproblemen van het immuunsysteem. Deze geneesmiddelen beperken het natuurlijke vermogen van het lichaam om infecties te bestrijden.

Antikankermedicijnen, corticosteroïden en antibiotica kunnen allemaal leiden tot een algemene verzwakking van de verdedigingsmechanismen van het immuunsysteem. Alcoholmisbruik, drugsmisbruik, blootstelling aan straling en/of toxines in het milieu kunnen allemaal gezondheidsproblemen veroorzaken aan het immuunsysteem. 

Als gezondheidsproblemen van het immuunsysteem wordt gedefinieerd als een verzwakte reactie van het immuunsysteem, dan kan elk van de hier genoemde dingen de oorzaak zijn. Bovendien hebben studies aangetoond dat stress, depressie, leeftijd, gebrek aan slaap, gebrek aan beweging of overmatige lichaamsbeweging het natuurlijke vermogen van het lichaam om zich te verdedigen kunnen aantasten.

 

https://www.carenschoice.com/