Maakt u zich voortdurend zorgen over uw Pondvac 5 vijverpomp? Gaat hij altijd stuk en kost hij u geld, of lijkt hij het op de meest ongelegen momenten te begeven? Zo ja, maakt u zich dan geen zorgen; u bent niet de enige. Veel vijverbezitters ondervinden dezelfde problemen wanneer ze hun pompen proberen te onderhouden en soepel te laten werken. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn. Met een beetje onderhoud en TLC kan uw vijverpomp zo lang meegaan als u wilt. U moet alleen weten hoe. Bekijk onze handige gids hieronder over hoe u uw pomp kunt onderhouden en soepel kunt laten werken:
Keep it dryWater is de grootste boosdoener voor vijverpompen. Als uw pomp lange tijd aan water wordt blootgesteld, zal hij corroderen en defect raken. U kunt dit voorkomen door uw pomp tijdens extreme weersomstandigheden af te dekken. Als u een vijver hebt, moet u overwegen een pomp met een extern pomphuis te gebruiken. Dit beschermt uw pomp tegen blootstelling aan water en vermindert het risico dat hij het begeeft. Als u deze stap niet hebt genomen, maak u dan geen zorgen; het is nog niet te laat. U kunt uw pomp in een oude handdoek of ander materiaal wikkelen. Dit beschermt hem tegen het water terwijl u probeert uw pomp te repareren.
Ververs de olieElk stuk machine moet onderhouden worden en dat geldt ook voor uw vijverpomp. Door de olie in uw pomp eens in de zes maanden te verversen, kunt u hem in topvorm houden. Er zijn twee verschillende soorten olie die u voor een vijverpomp kunt gebruiken. U kunt synthetische of gewone olie gebruiken. Synthetische olie is echter een betere optie, omdat deze langer meegaat en een betere bescherming biedt tegen corrosie. Bij het vervangen van de olie in uw vijverpomp moet u met een aantal factoren rekening houden: – Welk type pomp heeft u? – Welk type olie heeft u nodig voor uw pomp?
Controleer de waaier regelmatigDe waaier is het hart van de pomp. Als hij kapot gaat of niet werkt, kunt u met een compleet nutteloze pomp komen te zitten die alleen maar ruimte inneemt in uw tuin. Om dit te voorkomen moet u de waaier regelmatig controleren. Dit kunt u doen door het deksel van de pomp te verwijderen en de waaier te inspecteren. U kunt ook met een touwtje of een potlood controleren of de schoepen draaien. Als ze niet bewegen, betekent dit dat de impeller kapot is en vervangen moet worden. Wanneer u de waaier controleert, moet u ook de as controleren die hem met het pomphuis verbindt. Als deze los zit of op het punt staat te breken, kunt u een pijpsleutel of een moersleutel gebruiken om hem weer vast te draaien.
Maak uw filter en afvoerpijp regelmatig schoon.Het filter op uw vijverpomp is er om hem schoon en vrij te houden van vuil of bladeren die zich een weg naar binnen hebben gebaand. Het is belangrijk dit filter regelmatig schoon te maken om te voorkomen dat het verstopt raakt en de doorstroming van de pomp belemmert. Hetzelfde geldt voor de afvoerbuis die de pomp met het water verbindt. Deze leiding moet regelmatig worden schoongemaakt om te voorkomen dat hij verstopt raakt, waardoor de pomp oververhit zou kunnen raken. Gebruik voor het schoonmaken van uw filter een oude tandenborstel of een stuk draad om op moeilijk bereikbare plaatsen te komen. Gebruik nooit een mes of schaar, want die kunnen uw filter beschadigen.
ConclusieNu weet u hoe u uw pomp kunt onderhouden en soepel kunt laten werken. Vergeet niet dat water de grootste boosdoener is voor vijverpompen. Zorg er daarom voor dat u hem droog en afgedekt houdt tijdens extreme weersomstandigheden. U moet ook de olie in uw pomp eens in de zes maanden verversen om hem schoon en vrij van corrosie te houden. U kunt ook uw filter en afvoerpijp regelmatig schoonmaken om te voorkomen dat ze verstopt raken en de doorstroming van de pomp belemmeren. |
https://www.tuincenter-vincent.be/producten/brand/oase |