Blogger
Image default
Zakelijk

Rigging materialen

Rigging materialen worden gebruikt voor het in de lucht hijsen van audiovisuele apparatuur. Hierbij kunt u denken aan lampen en geluidsboxen. Rigging is daarom ook essentieel voor evenementen zoals concerten en festivals. Maar ook voor theatershows en zelfs beurzen kunnen er rigging materialen worden gebruikt. Hieronder geven wij een klein overzicht van de meest voorkomende rigging materialen.

Truss

Wanneer u aan rigging denkt dan denkt u vrijwel meteen aan truss. Trussen zijn balken gemaakt van verschillende aluminium pijpen die door elkaar kruisen. Truss wordt gebruikt om audiovisuele elementen zoals lampen en geluidsboxen aan op te hangen. Om die reden kunnen ze dan ook veel gewicht dragen, en dat terwijl ze zelf redelijk licht in gewicht zijn. Truss kunt u op verschillende manieren inzetten. Zo kunt u trussbalken of trusscirkels ophangen aan het plafond boven een podium. Maar u kunt ook een boog of brug bouwen met truss waaraan de lampen en boxen worden bevestigd. Ook voor beursstands kan truss erg interessant zijn omdat er van alles aan bevestigd kan worden. Truss dient eens per jaar gekeurd en gecertificeerd te worden om de veiligheid van het materiaal te waarborgen.

Motortakels

Motortakels worden gebruikt om truss en andere zware onderdelen in de lucht te hijsen. Motortakels zijn vaak beschikbaar in verschillende maximumhijsgewichten zoals 500kg of 1 ton. Ondanks dat ze veel gewicht kunnen hijsen is het belangrijk om overbelasting te voorkomen. Ook mede daarom worden motortakels jaarlijks gekeurd om hun veiligheid te waarborgen.

Takelsturing

Om de motortakels te kunnen bedienen heb je takelsturing nodig. Hiermee kun je de takels, en dus de materialen die eraan vastzitten, in de juiste positie brengen. Sommige takelsturingen zijn bedraad, anderen zijn draadloos. Vooral bij grote zalen met veel hijspunten kan draadloze besturing net wat meer gemak geven. Takelsturingen dienen ook eens per jaar gekeurd te worden om ervoor te zorgen dat ze nog naar behoren werken.

Meer weten?
Wilt u meer weten over rigging of over het keuren hiervan? Neem gerust contact met ons op!

https://riggingbox.nl/rigging-materiaal/