Blogger
Image default
Woningen

Samen met ouders een huis kopen

Hypotheek samen met ouders

Samen met ouders een huis kopen en allen in 1 hypotheek is de moderne opzet sinds 2022. Met eigen kind in 1 hypotheek tot maximaal 4 aanvragers. Huis kopen met ouders noemt men ook wel Co-housing, kopen in onverdeeldheid.  Ook wel een ouder en kind hypotheek genoemd. De overheid dwingt jou als het ware om een Familiehypotheek met 4 aanvragers te nemen. Samenwonen met ouders door samen een gezamenlijke hypotheek te nemen komt door de lastige huizenmarkt.

 

Samen met ouders een huis kopen

Unieke financieringen omdat u nergens een hypotheek met familie kan afsluiten. Je hebt geen last van de overspannen  huizenmarkt want koop jij een huis met je vader en of moeder of zelfs met vreemden? Jij kan dan veel meer lenen en veel ruimer wonen. Je hoeft sinds kort ook minder te bieden op een woning omdat je zoekrange in de hogere prijsklasse ligt. Duurdere huizen worden goedkoper. Met ouders een huis kopen betekent ook dat je met zijn allen onder één dak moet wonen.

 

Volgorde ouder en kind hypotheek

Eerst gaan we berekenen wat iedereen kan lenen. Heb je al een huis op het oog? Wij gaan dan kijken of de hypotheek haalbaar is op jullie inkomen en ten opzichte van de woningwaarde. Meestal moeten of de ouders of het kind hun huidige woning nog verkopen zodat het nieuwe project haalbaar is. Wij berekenen de overwaarde en regelen makelaars en taxateurs. Let op! Een huis kopen samen met je ouders betekent ook dat je samen onder één dak moet wonen. Dus samenwonen onder 1 dak is verplicht!

Uiteraard kan jij ook alles zelf regelen echter wij vinden het belangrijk dat er ook contact is met de verkopend makelaar i.v.m. de opbrengst. Ook willen wij het tempo er inhouden zodat alles op tijd geregeld wordt.

Moeten er 2 huizen verkocht worden?  Let dan op met de koopakte. Op 1 huis krijg je een overbruggingshypotheek, opgelost. Als die andere woning eerst verkocht moet worden omdat je dat geld nodig hebt of omdat anders de hypotheek niet past, houd ruimte met het financieringsvoorbehoud. Zegt u tijdens het biedingsproces niets dan vult de verkopende makelaar het in. U komt dan tijd te kort. Ga nooit zelf aan de slag met een ouder en kind hypotheek voor 4 personen.

 

In hogere prijsklasse kopen is minder bieden

Verder val je meestal buiten de categorie woningen waar veel concurrentie in zit omdat jullie in een hogere prijsklasse koopt met maximaal 4 aanvragers. Overwaarde van de oude woning kan je gebruiken voor de nieuwe hypotheek.

 

Moeten er huizen verkocht worden?

Een voorbeeld van ouders en zoon die een huis kopen. Stel dat op het inkomen van vader, moeder en zoon een hypotheek mogelijk is van € 600.000,-. Ouders hebben een overwaarde van 200.000,- op de huidige woning en zoon heeft een overwaarde van € 100.000 op zijn woning.

 

Uitkomst berekening familiehypotheek

Droomhuis wat ze willen kopen kost € 800.000,-. De maximale hypotheek van € 600.000,-  en de overwaarde van de ouders van € 200.000,-  zorgen er voor dat een hypotheek van € 800.000 mogelijk maakt onder voorwaarden.

Een huis kopen met ouders van hoger dan € 800.000,- is onmogelijk omdat de hypotheek dan niet past. Op de tweede woning van zoon krijg je namelijk geen overbruggingshypotheek, altijd maximaal 1 overbrugging mogelijk. Heb je dus de overwaarde van twee woningen nodig om samen een huis te kunnen kopen? Je dient dan eerst 1 woning te verkopen.

Let op, gaan ouders geld of overwaarde investeren in de woning ? Als de laatste ouder komt te overlijden dan moet je rekening houden met het erfrecht. Is er een zus of broer dan krijgt hij zijn aandeel. Raadpleeg de Notaris voordat je überhaupt naar een huis gaat kijken.

 

Waarom onder voorwaarden?

Als je met je ouders een huis koopt en er moeten meerdere woningen verkocht worden dan moet je weten dat je slechts op 1 huis een overbruggingshypotheek krijgt. De bank gaat er vanuit dat het huis 1 jaar te koop zal staan dus je moet aan kunnen tonen met eigen geld dat je 12 keer de netto hypotheeklasten kan betalen van je huidige woning.

 

Aantonen eigen geld

Het huis van de zoon moet ook verkocht worden en men gaat er vanuit dat dat dan ook gebeurd.  Ook hier gaat de bank er vanuit dat de verkoop 1 jaar duurt. Dus 12 keer de netto hypotheeklast van zoon aan eigen geld aantonen.

 

Meefinancieren eigen geld soms mogelijk

Als de overwaarde ruim is dan kunnen wij het gedeelte eigen geld meefinancieren in de hypotheek. Op deze wijze is een huis kopen met ouders mogelijk. Wij willen tevens de WOZ-waarde van het huis van zoon weten en de huidige hypotheek stand.

 

Nooit huis kopen zonder onze toestemming

Kopen met ouders zonder onze goedkeuring is eigen verantwoording. Huis kopen met vreemden doen wij ook maar de vreemde eigenaren mogen elkaar niet te vreemd vinden als je snapt wat ik bedoel. Ga je een huis bezichtigen? Laat het ons weten i.v.m. marktwaarde en eigen geld.

 

Samen met ouders huis kopen betekent lagere maandlasten

Lage maandlasten als ouders en kinderen gezamenlijk een huis koopt. Volledige begeleiding om een familiehuis te kopen met een familiehypotheek.  Iedereen in 1 hypotheek bied perspectief in de toekomst.

 

Allemaal ingeschreven staan op zelfde adres

Uiteraard staat iedereen ingeschreven op het nieuwe adres. Samen een huis kopen betekent samen onder één dak wonen.

 

Splitsen pand kan niet

Pand kan je niet splitsen in bijvoorbeeld 2a en 2b.  Het moet altijd om 1 woning gaan. Wat jij achteraf zelf gaat aanbouwen of verbouwen is aan jezelf.  Bereken snel wat je kan lenen, het zal je echt  verrassen.

 

Wat moet ik bieden?

Wil jij weten wat je zou moeten bieden dan moet het om een woning gaan die op dit moment te koop staat. Gaat het om nieuwbouw dan graag de gegevens. Voor nieuwbouw is een financiële hypotheek scan belangrijk voor de verkopende makelaar, Lexwonen kan deze voor u regelen.

 

Hypotheek met ouders en maximale hypotheek

Het bedrag aan hypotheek wat u kan krijgen als u samen met ouders een huis koopt is afhankelijk van het inkomen maar nooit hoger dan de marktwaarde van de woning, tenzij er overwaarde is op de oude woning en of er spaargeld aanwezig is.

 

Hypotheek met ouders onder de € 1.000.000

Hypotheek met ouders in 2022? Iedereen is 100% verantwoordelijk voor de totale hypotheeksom, lees echt alles over een huis kopen met ouders⭐. Voor acceptatieproces is het wel beter dat uw hypotheek met ouders de € 1.000.000 niet overstijgt. Het kan wel maar de acceptatienormen zijn dan erg strak.

 

Eerste hypotheek of niet?

Het is belangrijk dat wij weten of het voor iedereen de eerste hypotheek is. Riant wonen en veel meer hypotheek als u samen met ouders een huis koopt. Een berekening maken van hoeveel hypotheek u kan krijgen is belangrijk om vooraf alles te weten.

 

Hypotheekkosten met ouders samen verdelen

Hypotheeklasten kan je gezamenlijk verdelen maar u bent allemaal voor 100% verantwoordelijk voor de totale hypotheekschuld. Hypotheekbedrag wordt van 1 rekening afgeschreven. Ka er niet betaald worden dan gaat men het bij de overige kopers halen. Iedereen op de koopakte is eigenaar en verantwoordelijk.

 

Bindende voorwaarden samen met ouders een huis kopen

Alleen of met tweeën een huis kopen is al onmogelijk in 2022. Wat is er fijner dan een huis kopen met ouders. Groter wonen, makkelijker kopen en minder concurrentie als u gezamenlijk koopt.

Onderstaande voorwaarden zijn bindend!

 • Koopt u met 3 of 4 inkomens en iemand heeft een hypotheekverleden dan regelen wij de hypotheek altijd in box 1 (maar hypotheekrente niet aftrekbaar box 3)
 • Koopt u met 2 inkomens dan is de hypotheek in box 1, ook als iemand een eigen huis heeft gehad. (hypotheekrente wel aftrekbaar in box 1)
 • Huis kopen met familie met 3 of 4 inkomens en niemand heeft ooit een hypotheek gehad? Hypotheek kan in box 1. ( hypotheekrente is wel aftrekbaar in box 1)
 • Huis kopen met ouders kan maar dan ook verplicht om samen onder 1 dak te wonen en ingeschreven te staan op dat adres
 • U moet er aan denken dat u moet overbieden, wij helpen u met het hoger bieden op een huis
 • Niemand mag het huis verlaten, indien dat gebeurd moet de woning verkocht worden tenzij de hypotheek past.
 • Met meerderen een huis kopen moet altijd om een andere woning gaan, bijspringen in ouderlijk huis doen wij niet
 • Aan wie dan ook geheel of gedeeltelijk verhuren mag niet
 • U ontvangt maximaal op 1 huis een overbruggingshypotheek, ander woning z.s.m. verkopen
 • Woning mag niet 2 voordeuren hebben, denk aan 2A of 2B
 • Mogelijkheden om een hypotheek zonder eigen geld te regelen (lees minder eigen geld)
 • U kan uitsluitend een hypotheek krijgen als de woning bestemmingsplan Wonen heeft
 • Altijd aan de gemeente vragen of het mag om met 2 gezinnen daar te wonen

 

Vraag altijd toestemming aan de Gemeente

Ga ook altijd op tijd toestemming vragen aan de gemeente of u samen met ouders daar mag wonen. Niet elke gemeente staat het toe dat er meerdere gezinnen in 1 huis wonen.