Blogger
Image default
Dieren

huisdieren maken je écht gelukkig

huisdieren maken je écht gelukkig

Studies hebben aangetoond wat veel huisdier liefhebbers al sinds jaar en dag weten: een huisdier is goed voor de gezondheid!

Een huisdier is niet alleen je allerbeste vriend, maar ook nog eens goed voor je mentale gezondheid. Dat is iets wat veel eigenaren van een hond of kat zullen beamen. En wat blijkt? Er is nu ook echt wetenschappelijk bewijs voor. huisdieren maken je écht gelukkig.

Waarom maken huisdieren ons gelukkig?

Huisdieren beïnvloeden bepaalde chemische processen in ons lichaam, waardoor we ons echt gelukkiger kunnen voelen. Het aaien van een hond of kat of simpelweg naar een schattig filmpje te kijken van een dier kan onze hormoonbalans positief beïnvloeden, zo blijkt uit onderzoek. Dit kan leiden tot een groter geluksgevoel, minder stress en een hoger welzijnsniveau.

kat als huisdier

10 redenen waarom het hebben van een huisdier je gelukkig maakt

1. Het hebben van een huisdier maakt je verantwoordelijker: Het dagelijks zorgen voor een ander schepsel kweekt een verantwoordelijkheidsgevoel. Je huisdier is van jou afhankelijk voor eten, hygiëne en gezondheid. Naarmate je een band krijgt met je huisdier, zul je verantwoordelijkheid met liefde aanvaarden in plaats van het te zien als een dagelijks karwei. Voor je het weet, zal de zorg voor een kat ook verantwoordelijk gedrag op school/werk of in het gezin aanmoedigen. Verantwoordelijkheid nemen en die ook vervullen, geeft veel voldoening.

2. Huisdieren kunnen geweldige ijsbrekers zijn: Als je moeite hebt met het aanknopen van een gesprek met een vreemde of niet weet hoe je een band met de gemeenschap moet opbouwen, kan je huisdier de hele exercitie veel gemakkelijker voor je maken. Uw buren, bijvoorbeeld, zijn meer geneigd om een gesprek aan te knopen wanneer u een avondwandeling maakt met uw huisdier.

3. Huisdieren maken u actiever: Huisdieren kunnen uw vrijetijdsbesteding aanzienlijk verhogen. Of u nu met uw hond een tennisbal gooit in het park of met uw kat door het huis rent, u krijgt altijd meer beweging op dagelijkse basis.

4. Betere communicatieve vaardigheden: U zult met uw huisdier moeten communiceren door aanraking of gebaren te gebruiken. Met de tijd, kunt u ook uw huisdier leren hoe te reageren op stemcommando’s. Hoe dan ook, het maakt je een betere luisteraar en een meer geduldige communicator. Mensen met goede luistervaardigheden en non-verbale communicatievaardigheden zijn in staat om gezondere en meer vreugdevolle relaties te bevorderen.

5. Vergroot eigenliefde en gevoel van eigenwaarde: Onderzoek toont aan dat huisdiereigenaren een sterker gevoel van eigenwaarde vertonen dan mensen die geen huisdier bezitten. Mensen die lijden aan een lichte depressie of gevoelig zijn voor het ontwikkelen van stress zijn rustiger en gelukkiger wanneer ze tijd doorbrengen met huisdieren.

6. Huisdieren kunnen je humeur een boost geven: Zoals hierboven besproken, leidt tijd doorbrengen met je huisdier tot het vrijkomen van dopamine dat het beloningscircuit van de hersenen activeert. Dit is de reden waarom tijd doorbrengen met een troeteldier je kalm en gelukkig maakt.

7. Huisdieren helpen empathie te ontwikkelen: Kinderen die op jonge leeftijd tijd doorbrengen met huisdieren groeien uit tot meer empathische volwassenen. Kinderen met deze prachtige eigenschap hebben meer kans op bevredigende relaties.

8. Huisdieren kunnen je meer aan het lachen maken: Er zijn talloze dingen die gezelschapsdieren dagelijks doen die ons aan het lachen maken. Je lacht en lacht vaker als je gelukkig bent. Omgekeerd kan lachen je humeur verbeteren, je immuunsysteem een boost geven en fysieke spanning verlichten. Het is een geweldig medicijn, echt, en een huisdier kan je voorzien van een dagelijkse dosis.

9. Huisdieren kunnen je minder eenzaam laten voelen: Of je nu rouwt, het hebt uitgemaakt met je partner, of gewoon alleen woont in een grote stad of een afgelegen gehucht, een troeteldier kan gezelschap bieden wanneer je het het meest nodig hebt.

10. Huisdieren kunnen je emotioneel & mentaal stabiel maken: Huisdieren kunnen je geduld op de proef stellen, vooral als ze jong zijn. Als je leert hun gebreken te accepteren en ze geduldig leert hoe ze zich moeten gedragen, hoe ze moeten spelen en hoe ze grenzen moeten respecteren, leer jij ook hoe je emotionele en mentale flexibiliteit ontwikkelt.

https://www.ad.nl/amersfoort/kattencafe-amersfoort-een-kat-aaien-maakt-gelukkig~a4e7c3f0/