Blogger
Image default
Energie

Onderhoud zonnepanelen

Het onderhoud van je zonnepanelen vraagt erg weinig van je. Maar het is wel belangrijk om dat minimale bij te houden om het maximale uit je zonnepanelen te halen. Zonnepanelen zijn geen goedkope aankoop, waardoor je ze uiteraard het liefst heel wat jaren wil gebruiken. Daarom is het belangrijk om je zonnepanelen in topconditie te houden.

Schoonmaken zonnepanelen Net zoals we regelmatig onze ramen bijhouden met het schoonmaken, is het ook belangrijk dat we dit doen bij zonnepanelen. Ondanks dat we in een land wonen waar er heel wat regen valt op jaarbasis, is helaas regen alleen niet genoeg om alles schoon te houden. Wanneer je zonnepanelen vuil zijn, kan het zonlicht niet volledig opgevangen worden waardoor je heel wat elektriciteitsopvang verliest. Het is daarom belangrijk om aandacht te hebben voor bladeren of ander vuil dat op je zonnepaneel terecht is gekomen.

Hoe schoonmaken? Wanneer het veilig en gemakkelijk is om zelf je zonnepanelen schoon te maken, is het voldoende om je zonnepanelen met alleen water en een zachte borstel schoon te maken. Ga hiermee voorzichtig over je zonnepanelen. Als het een hele klus is om aan je zonnepanelen te raken, is het de beste optie om een vakman te laten komen. Deze heeft de benodigde materialen en expertise om veilig op je dak aan het werk te gaan.

Schade zonnepanelen Naast het schoonhouden van je zonnepanelen, is het ook belangrijk dat je na gaat of er geen schade is gekomen aan je zonnepanelen. Denk bijvoorbeeld aan voorwerpen dat door hevige wind tegen je zonnepanelen aan komen. Ook vogels kunnen, door tegen de zonnepanelen aan te vliegen of door voorwerpen te laten vallen op je zonnepanelen, schade aanbrengen. Wanneer er schade is, kunnen wederom je zonnepanelen niet optimaal functioneren en verlies je opnieuw elektriciteitsopvang dat je goed kan gebruiken binnen je huishouden.

Zelf controleren op schade? Het vergt wel wat kennis om met het blote oog te kunnen zien waar er precies schade zit en er dus elektriciteitsverlies is. Daarom wordt het aangeraden dat wanneer je schade vermoedt (bijvoorbeeld wanneer je ziet dat er minder elektriciteitsopvang is), je een vakman laat komen om dit voor je te controleren.