Blogger
Image default
Woning en Tuin

Dit moet je weten als je een rieten dak wilt

Een rieten dak zie je vaak genoeg als je aan het wandelen bent door het platteland of in bepaalde nieuwbouwwijken. Het is makkelijk om dan te gaan fantaseren over je eigen rieten dak. Het ziet er mooi uit, het wekt nostalgie op en het eigenlijk wel een beetje magisch. Als je serieus begint te overwegen of je een rieten dak aan wil laten leggen, is het belangrijk om je een beetje in te lezen, zodat je zeker bent van de keuze die je gaat maken. 

 

Ten eerste is het belangrijk om te weten of je huis überhaupt geschikt is voor een rieten dak. Om daarachter te komen moet je rekening houden met de helling van je dak en eventuele schaduwen die vallen op je dak. Beide factoren hebben te maken met vocht op je dak. Vanaf een helling van 45 graden kan je zonder problemen een rieten dak aanleggen op je huis, omdat je er dan zeker van bent dat water niet te lang blijft liggen op je dak en snel naar beneden kan stromen. Wat schaduwen betreft, water droogt minder snel op in de schaduw. Als water te lang blijft liggen op je dak, gaat het riet rotten, wat de levensduur van het dak dramatisch verlaagt.

 

De eerstvolgende vraag die je dan waarschijnlijk stelt is: wat kost een rieten dak? Dat is een vraag die eigenlijk vrij simpel te beantwoorden is. Gemiddeld kost het aanleggen van een rieten dak 100 euro per vierkante meter. 

 

Dan vraag je je waarschijnlijk af of er meerdere soorten rieten daken zijn. Er zijn er twee: de traditionele constructie en het schroefdak, of de rieten kap. Het schroefdak is een rieten dak met daaronder nog een ondergrond. Dit zorgt ervoor dat er uitstekende isolatie is en dat de kans op brand relatief laag is. Een traditionele constructie bestaat uit houten latten met daarover riet. Dit is de manier waarop al eeuwenlang rieten daken worden gelegd. Deze methode is vrij brandgevaarlijk door al de lucht die vrij circuleert, wat er ook voor zorgt dat het erg tocht op zolder en het niet goed isoleert.

 

https://www.rietwerk.nl/