Blogger
Image default
Auto

De juiste bandenspanning zorgt voor veiliger rijden en bespaart kosten

Bandenspanning

De bandenspanning is direct gerelateerd aan de veiligheid en moet daarom regelmatig worden gecontroleerd, omdat correct onderhoud de levensduur van de banden kan verlengen. Lees hieronder meer over het belang van de bandenspanning en hoe u de spanning van uw banden kunt controleren.

Belang van bandenspanning

De optimale luchtdruk moet worden gehandhaafd om: veiligheid, rijprestaties, levensduur van de band en brandstofkosten te waarborgen. Het is bekend dat banden elke maand tot een pond per vierkante inch (psi) verliezen. Het is belangrijk om alle banden, zelfs het reservewiel, minstens één keer per maand of voor een lange reis te controleren.

Aanbevolen interval

Bandenspanning moet maandelijks worden geïnspecteerd.

Lage luchtdruk: hierdoor neemt de breedte van het contactvlak toe, wat resulteert in overmatige kracht op beide randen van het loopvlak. Buitenschuur kan elk deel van de band beschadigen. Het draagt ​​ook bij aan een verhoogde helling van de zijwand in vergelijking met die van een optimale luchtdruk, wat gevaarlijk kan zijn.

Hoge luchtdruk: door de opgeblazen vorm van de band, zoals een ballon, wordt de kracht in het midden geconcentreerd. De resulterende ongelijke kracht over de contactpleister wordt de oorzaak van abnormale slijtage.

Controleren op optimale bandenspanning

Ik beveel aan dat u uw bandenspanning elke maand controleert. Het optimale luchtdrukniveau voor uw band bevindt zich aan de binnenzijde van de autodeur, in de tankdop of in de autohandleiding. Het nummer op de zijwand van de band geeft de maximale luchtdruk voor die specifieke band aan. Gebruik dit cijfer daarom niet als vergelijkingsbasis.

Hoe de bandenspanning te controleren

Koop een gecertificeerde luchtdrukmeter of breng uw voertuig naar een nabijgelegen servicecentrum of tankstation voor een controle. Banden moeten worden gecontroleerd in een “koude” toestand (ten minste drie uur na het rijden).

Plaats de meter in de klep. Vergelijk het gemeten luchtdrukniveau met het niveau dat op de autodeur staat vermeld.

Als het gemeten cijfer hoger is, laat dan lucht ontsnappen totdat het cijfer overeenkomt met wat op het autodeur staat vermeld. Als het gemeten cijfer lager is, plaats dan meer lucht totdat het cijfer overeenkomt met wat op het autodeur staat.

Banden, houd van ze of haat ze, elke auto heeft ze nodig. Wacht even, niemand haat banden. In het slechtste geval zijn we misschien onverschillig tegenover hen, maar we haten hen niet, tenzij we ze onverwacht moeten vervangen, dan haten we ze misschien. De waarheid is dat niemand meer aan banden wil uitgeven dan absoluut noodzakelijk is, dus het doel is om de banden zo lang mogelijk in een topconditie te houden.

Top vijf tips om de levensduur van banden te verlengen

Houd alle banden, inclusief het reservewiel, opgepompt volgens de door de fabrikant aanbevolen bandenspanning om te besparen op benzineverbruik en te voorkomen dat banden voortijdig verslijten.

Pomp banden op met stikstof om ze langer goed onder druk te houden en omdat stikstof ze tot 20% koeler maakt, gaan ze ook langer mee.

Om meer gelijkmatige slijtage van banden te bereiken en langer gebruik ervan te maken, roteert, balanceert en lijnt u ze om de 10.000 km of zoals aanbevolen in de handleiding van uw voertuig.

Reinig uw banden en niet alleen de zijwand om ze er goed uit te laten zien. Gebruik zeep en water om vreemde stoffen te verwijderen die het rubber kunnen aantasten.

Inspecteer ze maandelijks, een visuele inspectie zal onthullen of ze ongelijkmatig slijten, zodat u preventief onderhoud kunt uitvoeren om hun levensduur te verlengen. Je zult ook vreemde voorwerpen ontdekken die schade kunnen veroorzaken als ze vast blijven zitten in het loopvlak.

Het opvolgen van dit advies zal niet alleen de levensduur van uw banden verlengen, waardoor u op de lange termijn geld bespaart, maar ook uw voertuig en rijveiligheid verbeteren.

Geschreven door: autobanden Nijmegen.

https://www.budgetbanden.com